Hurraa! Vietämme 10-vuotisjuhlaa vuonna 2023! Juhlavuoden aikana keskitymme katsomaan tulevaisuuteen.

Esittävien taiteiden lavastus, kandidaatti ja maisteri

Meiltä valmistut tilasuunnittelun ammattilaiseksi, jolla on valmiudet toimia monipuolisesti esittävien taiteiden alueella.

Esiintyjä kuvan vasemmassa reunassa istuu tuolilla lavarakennelmassa, joka on lähellä katonrajaa. Katosta roikkuu suuria erivärisiä ilmapalloja. Taustalla keijuvaloja.
Kuvaaja: Katri Naukkarinen

Miksi meille?

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa lavastusta lähestytään nykyesityksiin kytkeytyvänä monipuolisena taiteen ja suunnittelun alueena. Eri koulutusalojen muodostama yhteisö ja esitystoimintaan nivoutuvat opinnot tarjoavat lavastusopiskelijalle erinomaisen omaa taiteellista kehitystä ja ryhmätyövalmiuksia tukevan ympäristön. Esittävien taiteiden lavastuksen koulutusohjelma siirtyi Aalto-yliopistosta Taideyliopistoon vuonna 2021.

Koulutuksen sisältö ja tavoite

Esittävien taiteiden lavastuksen koulutusohjelma tarjoaa valmiudet toimia lavastajana teatteri-, tanssi- ja muissa esittävien taiteiden tuotannoissa, sekä soveltaa osaamista monimuotoisella ja kehittyvällä taidekentällä. Opinnot mahdollistavat työskentelyn sekä suunnittelijana teatteri- ja taideinstituutioissa että erilaisissa prosessipohjaisissa, taiteidenvälisissä ja soveltavissa projekteissa tai laajennetun skenografian alueella, esimerkiksi museo- ja näyttelysuunnittelun, tapahtumien, pelien ja installaatiotaiteen parissa.

Esittävien taiteiden lavastajan tehtäviin kuuluu vastata esitystilan visuaalisista ja toiminnallisista ratkaisuista. Lavastaja perustaa suunnitelmansa omaan taiteelliseen näkemykseensä sekä taiteellisen työryhmän yhteisiin kokeiluihin, ratkaisuihin ja tavoitteisiin. Lisäksi lavastajan tehtäviin kuuluu toimia yhteistyössä useiden toteutuksesta vastaavien ammattiryhmien kanssa.

Monipuoliset taiteelliset, tekniset ja akateemiset opinnot tähtäävät korkeatasoisiin taiteellisiin valmiuksiin, materiaalisten ja digitaalisen suunnitteluvälineiden hyvään hallintaan, ryhmätyökykyyn sekä itsenäiseen, kriittiseen ajatteluun. Lisäksi opinnot perehdyttävät esittävien taiteiden ja skenografian traditioon ja nykykäytäntöihin sekä tarjoavat ymmärryksen taiteellisen tutkimuksen mahdollisuuksista alalla.

Esittävien taiteiden lavastuksen koulutus painottaa taiteellista yhteistoimintaa ja tapahtuu läheisessä yhteistyössä muiden teatteri- ja tanssialojen koulutusohjelmien kanssa, erityisesti valo- ja äänisuunnittelun kanssa.

Uusi opetussuunnitelma tulossa

Taideyliopistossa on käynnissä opetussuunnitelmatyöuudistus. Uusien opetussuunnitelmien mukainen opetus käynnistyy syyslukukauden alussa 2024. Huomioithan tämän tutustuessasi nykyiseen opintosuunnitelmaan. 

Opettajat

Opettajamme ovat kokeneita asiantuntijoita alallaan. Vakituisen opettajakuntamme lisäksi koulutusohjelmassa vierailee säännöllisesti alan huippuosaajia.

Hakeminen

Tähän ohjelmaan järjestetään haku vuosittain.

Taideyliopisto on yksi halutuimpia opiskelupaikkoja Suomessa. Tutustu aiempien vuosien hakijatilastoihin.

Tohtorikoulutus

Valmistuttuasi sinulla on mahdollisuus pyrkiä jatko-opiskelijaksi ja suorittaa esimerkiksi taiteen tohtorin tutkinto suuntautuen joko taiteellisiin, tieteellisiin tai soveltaviin tohtoriopintoihin. Taideyliopistossa lavastustaiteen alueen tohtorikoulutusta tarjoaa Esittävien taiteiden tutkimuskeskus Tutke.

Tavoitetutkinto ja -aika

Taiteen maisteri (TaM)
5 vuotta

Yksikkö

Teatterikorkeakoulu

Hakukielet

ruotsi (sv), suomi (fi) Lue lisää kielikäytännöistämme

Lukuvuosimaksu

EU:n ja ETA:n ulkopuolelta tuleville, englanniksi opiskeleville opiskelijoille 5000€.
Lue lisää lukuvuosimaksusta

Hakuaika

Seuraava hakuaika ilmoitetaan myöhemmin.

Vastuuopettaja

  • Liisa Ikonen

    Professori, Esittävien taiteiden lavastuksen koulutusohjelma, Teatterikorkeakoulu
    +358504667251
    liisa.ikonen@uniarts.fi

Kysy hakemisesta

teak.hakijapalvelut@uniarts.fi

Opiskelijat ja valmistuneet Max-katalogissa