Tasapainoisaempi sukupuolijakauma musiikkialalle

Kyselytutkimus kartoittaa syitä musiikkialan epätasaiseen sukupuolijakaumaan ja siihen, miksi niin harva nainen päätyy tekemään musiikkia itse.

Esittely

Musiikkia kirjoittavista säveltäjistä, sanoittajista ja sovittajista peräti 80 prosenttia on miespuolisia. Naisten osuus musiikin tekijöistä on vuosien varrella noussut erittäin hitaasti. Nyt Teosto on käynnistänyt hankkeen, joka kartoittaa syitä sille, miksi niin harva nainen tai muunsukupuolinen päätyy tekemään musiikkia itse.

Musiikin monimuotoisuus on tärkeä teema alan uusiutumisen ja kehittymisen kannalta. Siksi Teosto ja kymmenen muuta toimijaa haluaa selvittää niitä esteitä ja kannusteita, joita musiikin tekemiselle ja säveltämiselle on ja mitkä tekijät vaikuttavat eniten siihen, että säveltämisestä tai sanoittamisesta tulee ammatti. Yhtenä tutkimuksen ydinkysymyksenä on myös, miksi niin harvat naiset ja muunsukupuoliset päätyvät säveltäjiksi ja sanoittajiksi.
Hankkeessa ovat mukana Teoston lisäksi Elements Music, Suomen Jazzliitto, Suomen konservatorioliitto, Suomen Musiikintekijät, Suomen Musiikkikustantajat, Suomen Musiikkioppilaitosten liitto, Suomen Säveltäjät, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, Warner Music Finland Oy ja Yleisradio.

Kyselytutkimus on suunnattu sekä musiikkialalla jo pidempään työskennelleille että musiikkia opiskeleville tai muuten musiikkiin suuntautuville nuorille. Kyselyllä kartoitetaan musiikin urapolkua, ympäristön tarjoamia mahdollisuuksia, kohtelua musiikkialalla sekä alalla koettuja epäkohtia. Kyselyä täydennetään puhelimitse tehdyillä haastatteluilla.

Tulokset julkistetaan Helsingissä maaliskuussa 2023. Tavoitteena on käynnistää niiden pohjalta kehittämistoimenpiteitä, joilla musiikkialan sukupuolijakaumaa voidaan tasapainottaa ja yhdenvertaisuutta parantaa.

Hankkeen yhteystiedot

Hankkeen nimi

Tasapainoisempi sukupuolijakauma musiikkialalle

Ajankohta

01/2023-03/2023

Tiimi

  • Hankevastaava Vappu Aura, viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, Teosto
  • Taideyliopiston yhteyshenkilö: Heidi Partti, professori

Yhteistyökumppanit

Teosto, Elements Music, Suomen Jazzliitto, Suomen konservatorioliitto, Suomen Musiikintekijät, Suomen Musiikkikustantajat, Suomen Musiikkioppilaitosten liitto, Suomen Säveltäjät, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, Warner Music Finland Oy ja Yleisradio.

Hanketta koordinoi Teosto.

Vastuuorganisaatio

Teosto

Yhteyshenkilöt

  • Heidi Partti

    Professori, tutkimusopinnot, Musiikkikasvatuksen koulutusohjelma, Sibelius-Akatemia
    +358400941699
    heidi.partti@uniarts.fi