Esittävien taiteiden lavastus, kandidaatti ja maisteri

Meiltä valmistut tilasuunnittelun ammattilaiseksi, jolla on valmiudet toimia monipuolisesti esittävien taiteiden alueella.

Esiintyjä kuvan vasemmassa reunassa istuu tuolilla lavarakennelmassa, joka on lähellä katonrajaa. Katosta roikkuu suuria erivärisiä ilmapalloja. Taustalla keijuvaloja.
Kuvaaja: Katri Naukkarinen

Miksi meille?

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa lavastusta lähestytään nykyesityksiin kytkeytyvänä monipuolisena taiteen ja suunnittelun alueena. Eri koulutusalojen muodostama yhteisö ja esitystoimintaan nivoutuvat opinnot tarjoavat lavastusopiskelijalle erinomaisen omaa taiteellista kehitystä ja ryhmätyövalmiuksia tukevan ympäristön. Esittävien taiteiden lavastuksen koulutusohjelma siirtyi Aalto-yliopistosta Taideyliopistoon vuonna 2021.

Koulutuksen sisältö ja tavoite

Esittävien taiteiden lavastuksen koulutusohjelma tarjoaa valmiudet toimia lavastajana teatteri-, tanssi- ja muissa esittävien taiteiden tuotannoissa, sekä soveltaa osaamista monimuotoisella ja kehittyvällä taidekentällä. Opinnot mahdollistavat työskentelyn sekä suunnittelijana teatteri- ja taideinstituutioissa että erilaisissa prosessipohjaisissa, taiteidenvälisissä ja soveltavissa projekteissa tai laajennetun skenografian alueella, esimerkiksi museo- ja näyttelysuunnittelun, tapahtumien, pelien ja installaatiotaiteen parissa.

Esittävien taiteiden lavastajan tehtäviin kuuluu vastata esitystilan visuaalisista ja toiminnallisista ratkaisuista. Lavastaja perustaa suunnitelmansa omaan taiteelliseen näkemykseensä sekä taiteellisen työryhmän yhteisiin kokeiluihin, ratkaisuihin ja tavoitteisiin. Lisäksi lavastajan tehtäviin kuuluu toimia yhteistyössä useiden toteutuksesta vastaavien ammattiryhmien kanssa.

Monipuoliset taiteelliset, tekniset ja akateemiset opinnot tähtäävät korkeatasoisiin taiteellisiin valmiuksiin, materiaalisten ja digitaalisen suunnitteluvälineiden hyvään hallintaan, ryhmätyökykyyn sekä itsenäiseen, kriittiseen ajatteluun. Lisäksi opinnot perehdyttävät esittävien taiteiden ja skenografian traditioon ja nykykäytäntöihin sekä tarjoavat ymmärryksen taiteellisen tutkimuksen mahdollisuuksista alalla.

Esittävien taiteiden lavastuksen koulutus painottaa taiteellista yhteistoimintaa ja tapahtuu läheisessä yhteistyössä muiden teatteri- ja tanssialojen koulutusohjelmien kanssa, erityisesti valo- ja äänisuunnittelun kanssa.

Opettajat

Opettajamme ovat kokeneita asiantuntijoita alallaan. Vakituisen opettajakuntamme lisäksi koulutusohjelmassa vierailee säännöllisesti alan huippuosaajia.

Tohtorikoulutus

Valmistuttuasi sinulla on mahdollisuus pyrkiä jatko-opiskelijaksi ja suorittaa esimerkiksi taiteen tohtorin tutkinto suuntautuen joko taiteellisiin, tieteellisiin tai soveltaviin tohtoriopintoihin. Taideyliopistossa lavastustaiteen alueen tohtorikoulutusta tarjoaa Esittävien taiteiden tutkimuskeskus Tutke.

Hakuohjeet

Tavoitetutkinto ja -aika

Taiteen maisteri (TaM)
5 vuotta

Hakuaika

Tähän koulutukseen haetaan tammikuun 2024 yhteishaussa. Opinnot alkavat syksyllä 2024.

Hakukielet

ruotsi (sv), suomi (fi) Lue lisää kielikäytännöistämme

Lukuvuosimaksu

EU:n ja ETA:n ulkopuolelta tuleville, englanniksi opiskeleville opiskelijoille 5000€.
Lue lisää lukuvuosimaksusta

Vastuuopettaja

  • Liisa Ikonen

    Professori, Esittävien taiteiden lavastuksen koulutusohjelma, Teatterikorkeakoulu
    +358504667251
    liisa.ikonen@uniarts.fi

Yksikkö

Teatterikorkeakoulu

Kysy hakemisesta

teak.hakijapalvelut@uniarts.fi