Photo: Harriina Räinä
Puunveistokurssi Japanissa

Viides vuodenaika ja puunveistokurssi Japanissa

|
Blog

Suomessa on tällä hetkellä kesä, mutta Japanissa onkin neljän vuodenajan sijaan myös viides vuodenaika. 梅雨 (tsuyu) kestää Ibarakin alueella noin kuusi viikkoa, kesäkuun alusta heinäkuun puoliväliin. Suoraan sanottuna olen yllättynyt, kuinka vähän on satanut. Ilmankosteuden nousun tosin kyllä huomaa ja se alkaa olla jo työskentelyä hieman häiritsevää. Rakennukset ovat kuitenkin yleensä hyvin ilmastoitu.

Japanissa, kuten Suomessakin vuodenaikojen vaihtelut ovat voimakkaita ja ihmiset ovat muokanneet elämänrytminsä ja askareensa niiden mukaan. Suomessa tuntuu päivänselvältä, että kesällä lomaillaan eikä olla koulussa. Ensin tuntuikin hieman hassulta, että japanilainen kesäloma alkaa vasta elokuun toisella viikolla ja jatkuu aina lokakuun alkuun. Kun ilmasto on erinlainen, myös aikataulut ovat toisenlaiset.

Tsukuban yliopistossa puolivuotinen lukukausi jakautuu kolmeen reilun kuukauden mittaiseen moduliin. Valittavat kurssit voivat kestää yhden, kaksi tai kolme modulia. Itselläni suurin osa kursseista loppui viime viikolla toisen modulin päätyttyä. Yksi mieleisimmistä kursseista oli puunveistokurssi, jonka aikana jokainen oppilas kaiversi saksanpähkinäpuusta itselleen lautasen. 

Kurssin alussa oli luento, jossa kerrottiin prosessista ja esiteltiin mallikappaleita. Tämän jälkeen jokainen suunnitteli haluamansa muodon ja esitteli luonnoksensa muulle luokalle. Kurssille oli paljon halukkaita, sillä se kuuluu viiden taidekurssin ryhmään jotka tarjotaan koko yliopistolle. Näistä kursseista on valmistettu myös mukavat englanninkieliset yksityiskohtaiset ohjeet, joten kurssien seuraaminen on helppoa vaikka opettaja ei puhuisi englantia. 

Veisto aloitettiin sisäosan kaivertamisesta, jonka jälkeen ulkomuoto leikattiin ääriviivoja myöten koneellisesti. Tämän jälkeen työ viimeisteltiin taas taltalla ja lopuksi öljyttiin saksanpähkinäöljyllä. Saksanpähkinäpuu on Japanissa kuulema tyypillinen puuveistosten materiaali. Yliopiston ohjevihkosen mukaan ikääntyessään vuosien saatossa se ilmentää uudenlaista ainutlaatusta kauneutta. 

Tässä oma lopullinen työni. Tarkoitus oli valmistaa retkilautanen kuksan kaveriksi, mutta käynee myös kauhasta.

Viimeisellä tunnilla oli katselmus, jossa jokainen esitteli sanallisesti oman työnsä. Työt laitettiin myös asianmukaisesti kiertämään, jotta jokainen saisi hipelöidä muiden töitä. Näin teoksen materiaaliin tulee tuntuma ja töiden painon ja muodon suhteen pystyy havainnoimaan. Sain professorilta ja hänen assistentiltaan palautella, että työni oli erittäin onnistunut tavoitteessaan olla hyvin kevytrakenteinen. Myös työmotivaatiotani kehuttiin, sillä ensimmäiseen lautaseeni kaiversin innoissani reiän pohjaan. Kaikki ohjeistus ja palaute siis annettiin japaniksi, sillä professori ei puhunut englantia. Hänen assistenttinsa toimi tulkkina minulle ja italialaiselle opiskelutoverilleni, suuri kiitos hänelle! 

 

HARRIINA RÄINÄ

 

Maisterivaihdossa 4.4.–31.8.2017 japanilaisessa Tsukuban yliopistossa, Plastic Art & Mixed Media -koulutusohjelmassa.