Photo: Harriina Räinä
yksityiskohta, Naoki Tajima

Senseit Tokiossa

|
Blog

こんにちは!

 

Kuukausi Japanissa on mennyt mukavasti. Kurssit ovat hyvässä vauhdissa ja olen asettunut työhuoneelleni. Kotini naapurissa on myös pieni kasvitieteellinen puutarha, jossa on miellyttävää käydä lammen rannalla lukemassa ja katselemassa kukkia. Aloitin myös intensiivisen kielikurssin, joka on tuottanut aika paljon töitä. Aloitin kurssin nimittäin useamman viikon myöhässä, joten kiinni kurottavaa on riittänyt. Uuden kielen oppiminen on kuitenkin antoisaa.

Tsukuban kaupunki sijaitsee vain 60 kilometrin päässä Tokiosta, jonne pääsee kätevästi yhdellä junalla. Muutama viikko takaperin, suomalaisen Vapun aattona, kävin parin koulukaverini kanssa katsastamassa kahden opettajani esiintymisen Tokiossa. Tsukuban yliopiston taidegrafiikan laitoksen professori Naoki Tajimalla oli näyttely täkäläisessä O-galleriassa. Tajima oli työstänyt näyttelyyn etsaus-akvatintoja. Näyttelyn pääteos oli koko huoneen haltuun ottanut kolmiulotteinen installaatio. Kuparilaatalta oli otettu vedos jokaisen työvaiheen välissä ja vedokset oli pingotettu leijan muotoisiin bambukehikkoihin. Myös lopullinen vedos oli kehystettynä näyttelytilassa, installaatiota vastapäätä.

 

Naoki Tajima teoksensa äärellä. Kuvassa on kuulema rausku!

 

Toinen taiteilija olikin matkannut Suomesta asti Tokioon. Kyseessä oli nimittäin Kuvataideakatemian liikkuvan kuvan lehtori Sami van Ingen! Hänet oli kutsuttu esiintymään Image Forum -festivaalille. Kokeellisista elokuvistaan tunnettu van Ingen esitti festivaalilla eräänlaisen live-elokuvan tai elokuvaperformanssin, joka oli kestoltaan noin 45 minuuttia. Elokuvateatterin valkokankaalta katsottu esitys sisälsi muun muassa löydettyä ja muokattua materiaalia, japaninkielisen äänityksen Kalevalasta ja erilaisia livenä tuotettuja liikkuvia kuvia. Esitys rikkoi narratiivisen kerronnan perinteitä ja haki enemmänkin uusia suuntia ja ehdotelmia sille, mitä elokuva voi olla. Joka kerralla esitys on erinlainen, eikä esiintyjällä ole täyttä hallintaa elokuvaan. Erittäin hieno tutkielma myös elokuvan materiaalisuudesta!

 

Esityksen jälkeen Sami van Ingen vastaili tulkin välityksellä yleisön kysymyksiin. Yleisöllä olikin van Ingenille paljon kysymyksiä liittyen esitykseen ja sen toteutustapaan. Huomatkaa musteessa olevat sormenpäät! 

 

Iso kiitos molemmille taiteilijoille! どうもありがとうございました

 

 

HARRIINA RÄINÄ

 

Maisterivaihdossa 4.4.–31.8.2017 japanilaisessa Tsukuban yliopistossa, Plastic Art & Mixed Media -koulutusohjelmassa.