Photo: Ulla Leppävuori
Harriina Räinä Utön saaristoresidenssissä helmikuussa 2018. Residenssitalo on kuvassa toinen vasemmalta.

Residenssi ulkosaaristossa Kuvataideakatemian opiskelijoille ja alumneille

|
Blog

 

Mikä: Ympärivuotinen residenssitalo.
Missä: Utön saarella ulkosaaristossa, Paraisten kunnassa.
Kenelle: Taideyliopiston Kuvataideakatemian perus- ja jatkotutkintoa suorittaville opiskelijoille sekä Kuvataideakatemiasta valmistuneille ammattitaiteilijoille. Haku residenssiin on kaksi kertaa vuodessa. 
 
Ulkomerellä sijaitseva Utön saari on Suomen eteläisin ympärivuotisesti asuttu saari ja Telegrafenin residenssitalo on saaren eteläisin asuttu talo. Yli satavuotias talo toimii tänä vuonna residenssinä jo kahdettatoista vuotta. Ensin taloa vuokrasi Kuvataideakatemian ylioppilaskunta ja nykyään toimintaa pyörittää Kuvan Residenssiyhdistys ry vapaaehtoisvoimin.
 
Olin itse saarella residenssissä ensimmäistä kertaa vuonna 2015. Yleensä ensikertalaisille annetaan lyhyempiä aikoja ja oma aikani oli tuolloin viikon verran. Matka Helsingistä Utöseen on pitkä: Turusta matkataan Saaristobussilla ensin Pärnäisiin pari tuntia josta jatketaan yhteysaluksella Utöseen noin nelisen tuntia. Yhteysalus on saarelaisille elintärkeä, se kuljettaa postin ja tuo elintarvikkeet saaren kauppaan.
 
Utö on kivikkoinen ja karun tuntuinen saari, mutta samalla pitää sisällään kokonaisen kylän. Ala-asteella on tällä hetkellä kuusi oppilasta. Saaren korkeimmalla kohdalla loistaa punavalkoinen jykevärakenteinen majakka ja sen vieressä humisee keltainen luotsilaitos. Kokoa saarella on 81 hehtaaria.
 
Nyt olen vieraillut saarella kolme kertaa ja viime vuonna aloitin toimintaa pyörittävän yhdistyksen hallituksessa. Kuvataideakatemiassa opiskellessa on ollut upeaa seurata residenssin konkreettisia hyötyjä opiskelijoiden työskentelyssä ja maailmassa olemisessa. Utö on todella erityinen paikka, herkkä ja voimakas yhtä aikaa. Saarella ollessaan on mahdollista kokea luonnonvoimien toimintaa lähietäisyydeltä ja ihmisyyden luontoon kuulumista. Nämä jos mitkä ovat oleellisia asioita ymmärtää tulevaisuuden maailmassa.

 

Autoja Utössä ei ole, lukuun ottamatta Utö Handel -kaupan lava-autoa. Tavarat kulkee saaristossa kätevästi maitokärryillä. Kuva: Ulla Leppävuori

 

Harriina Räinä, 5. vuoden perusopiskelija Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta, taidegrafiikan opetusalueelta