Photo: Harriina Räinä
Mikko Luostarinen työhuoneellaan

KuvA:lta Tsukubaan vaihtoon: Mikko Luostarinen

|
Blog

Taideyliopiston Kuvataideakatemia ja Tsukuban yliopisto solmivat vaihto-opiskelusopimuksen alle kaksi vuotta sitten. Tsukubasta Kuvataideakatemiaan on tähän mennessä matkannut kaksi opiskelijaa ja Suomesta Japaniin on matkannut kolme opiskelijaa, olen siis järjestyksessä kolmas laatuaan.

Perustutkinto-opiskelijat suorittavat Kuvataideakatemiassa 3,5-vuotisen kandidaatin tutkinnon sekä 2-vuotisen maisterin tutkinnon. Kuvataideakatemiassa maalauksen osastolla opiskeleva Mikko Luostarinen päätti viettää koko viidennen opiskeluvuotensa Tsukuban yliopiston maalauksen osastolla. Tällä hetkellä hän on asunut Japanissa jo reilu puoli vuotta. Jututin häntä hieman liittyen hänen kokemuksiinsa vaihdossa.

 

 

Miten päätit hakeutua opiskelemaan Tsukuban yliopistoon?

 

Halusin nimenomaan Japaniin vaihtoon. Minua on aina kiehtonut japanilaisen kuvataiteen esteettinen kieli ja halusin perehtyä siihen lähemmin. 

Ja kun tilaisuus siihen vielä opintojeni viime hetkillä tarjoutui, päätin tarttua siihen.

 

Millaista opiskelu on ollut Tsukubassa ja mitä odotuksia sinulla on loppu opiskeluajallesi?  Onko opiskelu ollut erilaista kuin Kuvataideakatemiassa?

 

Kurssit ovat olleet pitkälti erilaisiin tekniikoihin tutustumista tai joidenkin kertausta minulle. Loppu ajalta odotan paljon työhuoneella työskentelyä pakollisten kurssien ohella. Haluaisin pitää yksityisnäyttelyn koulun pienessä galleriatilassa.

Täällä maalauksen osastolla kursseilla ei ehkä perehdytä niinkään uusien näkökulmien ja ilmaisutapojen etsimiseen, toisin kuin Kuvataideakatemiassa vaan koitetaan omaksua taidehistoriasta löytyviä tekniikoita.

Työhuoneella tapahtuvassa työskentelyssä jokainen voi kuitenkin toteuttaa itseään omien intressien mukaisesti.

 

 

 

Mikko jakaa työhuoneensa kolmen muun maalauksen opiskelijan kanssa.

 

 

Onko matkan varrella ilmennyt hankaluuksia? Mikä on tullut yllätyksenä, positiivisena tai negatiivisena?

 

Kielimuuri on ehkä suurin haaste. Sen takia olenkin ottanut Japanin kielen opiskelun aika vakavasti.

Olin tutustunut koulun nettisivuihin etukäteen, joten sen suhteen ei ollut yllätyksiä. Jaettava työhuone on ollut suurempi mitä oletin.

 

Minkä tyyppiselle opiskelijalle suosittelisit vaihto-opintoja Tsukubassa?

 

Joku joka on kiinnostunut tekniikka edellä kulkevista kursseista ja itsenäisen työskentelyn harjoittamisesta ilman, että kaipaa sen syvällisempää dialogia opiskelijoiden tai opettajien kanssa. 

 

 

 

Japanissa Mikko Luostarinen on syventynyt vesiväreillä työskentelyyn. Paperipohjaiset työt on vaihdon loputtua helppo kuljettaa Suomeen. Lisäksi hän on tehnyt muun muassa taidegrafiikkaa eri tekniikoilla. 

 

 

Kiitos haastattelusta Mikko!

ありがとうございました

 

 

HARRIINA RÄINÄ

 

Maisterivaihdossa 4.4.–31.8.2017 japanilaisessa Tsukuban yliopistossa, Plastic Art & Mixed Media -koulutusohjelmassa.