Photo: Harriina Räinä
Japanilainen kirja

Japanilaisessa kirjastossa

|
Blog

こんにちは

 

Kuvataideakatemialla on oma kaikille avoin kirjasto koulun tilojen yhteydessä, tällä hetkellä Elimäenkadulla Vallilassa. Teatterikorkeakoululla ja Sibeliusakatemialla on omat kirjastonsa. 

Oma kokemukseni Kuvataideakatemian kirjastosta on hyvin positiivinen. Mielestäni kirjaston sijainti koulun yhteydessä tukee opiskelua valtavasti, kirjoja on helppo napata mukaan työhuoneelle ja takaisin. Henkilökunta on osaavaa ja avuliasta, sekä avoimia mitä uusiin hankintoihin tulee. Hankintaehdotuksia kerätäänkin säännöllisin väliajoin. 

Vaihto-opiskelussa yksi hieno puoli on tietysti se, että pääsee asioimaan jonkun toisen yliopiston kirjastossa. Jos siis pitää kirjoista. Itsehän pidän, monessakin mielessä. Olen tähän mennessä lukenut lähinnä mukaan ottamia kirjoja, Jane Bennettia ja Laura U. Marksia. Teki mieli lukea vaihteeksi jotain muuta, lähinnä taisin miettiä Virginia Woolfia. Noh, toisin kävi.

 

En ehtinyt etsiä Woolfia, koska syli täyttyi lähinnä painavista japanilaiseen puupiirrokseen keskittyvistä kirjoista. Ja kukapa voisi vastustaa ylevään keskittyvää esseekokoelmaa, jossa on näinkin hieno kansi. Taidegraafikoksi kuutisen vuotta kouluttautuneena ja kasvaneena on ehkä ihan odotettavissa, että kirja on minulle mieleinen asia. Sehän koostuu lempimateriaalistani paperista. Olen opiskellut kirjansidontaa ja paperin valmistusta äärimmäisen taitavan teknikkomme Erja Huovilan opastamana. Lämpimät terveiset ja kiitokset hänelle!  

Olin menossa jo lainaamaan valitsemiani kirjoja kun eksyin "BIG BOOKS" osastolle. Täällä kirjastossa on paljon myös perinteiseen japanilaisen tyyliin sidottuja vanhoja ja uusia kirjoja. Kaikille suurikokoisille teoksille on kuitenkin ihan oma osastonsa!

 

Osa kirjoista onkin rullia ja kääröjä!

 

Ihan kaikkia kirjoja ei kokonsa vuoksi viitsinyt ottaa hypisteltäviksi. Näpelöinti on tietysti oleellista, jotta materiaaleista saa selvän tunnun. Kirja on muutenkin intiimiksi valmistettu asia, jota on tarkoitus koskea. Tässä laatikkomalliin valmistettu kirja.

 

Sama kirja, eli laatikko avonaisena. Laatikon sisällä oli vihko ja irtonaisia paperiarkkeja eli sivuja. Hyvin tyypillistä. Japanilaiseen kirjansidontaperinteeseen kuuluu, että kirjat sidotaan pehmeäkantisiksi "vihkoiksi", joita säilytetään omassa kotelossa. Yksi kotelo sisältää yleensä useamman ohuehkon kirjan.

 

Tässäpä toinen ihastuttava esimerkki. Pienet luunpalaset pitelevät kirjan koteloa kiinni. 

 

Sama kirja kotelo avattuna. Sisällä oleva kirja on siis irrallinen, eli kovakantinen kuori toimii kotelona ja sisällä oleva kirja kansineen on pehmeä. 

Jäi epäselväksi mistä nämä kirjat kertovat, mutta eipä sillä taida olla tässä tapauksessa väliä! 素晴らしい本

 

 

HARRIINA RÄINÄ

 

Maisterivaihdossa 4.4.–31.8.2017 japanilaisessa Tsukuban yliopistossa, Plastic Art & Mixed Media -koulutusohjelmassa.