Viikon alumni Tuulikki Närhinsalo: Sosiaaliset taidot ja verkostoitumiskyky tärkeitä

|
Blog

Tuulikki Närhinsalo on osaava nainen, jota elämä, taide ja ammattitaito ovat kuljettaneet moniin tehtäviin ympäri Suomen. Alun perin pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa opiskellut ja Akatemiasta vuonna 1975 valmistunut Närhinsalo on energinen ja äärimmäisen lämpimästi musiikkia rakastava nainen. Intendentti emerita ja musiikkitoimittaja pulppuaa tarinoita ja kokemuksia Suomen musiikkimaailmasta viime vuosikymmenten ajalta.

Närhinsalo aloitti opintonsa Sibelius-Akatemiassa Kauko Kuosman luokalla vuonna 1964, sitä edeltävien Sibelius-Akatemian alkeiskoulun kymmenen vuotta kestäneiden opintojen päätteeksi. Laaja-alaisena nuorena muusikonalkuna hänen tehtävänkuvansa laajenivat nopeasti myös laulajan ja musiikkileikkikoulunopettajan toimiin. Hän lauloi kuoroissa, toimi laulavana ja tanssivana avustajana Kansallisteatterissa ja Helsingin kaupunginteatterissa sekä korrepetiittorina Helsingin kaupunginteatterissa ja kapellimestarina Helsingin kesäteatterissa, opetti pianonsoittoa yksityisesti ja musiikkikouluissa ja oli mukana tekemässä Pillipiiparit-musiikkiohjelmaa vuoroviikoin televisiossa ja radiossa. Pianonsoitonopettajan ura kuitenkin oli hänelle aina ilmiselvä ja mieluinen vaihtoehto.

– Tykkäsin opettaa. Jos se olisi minusta ollut kiinni, olisin mielelläni toiminut pianonsoitonopettajana vaikka koko työurani ajan, hän toteaa.  

Vaikka pianonsoiton opetustyö on seurannut Tuulikkia Helsingin konservatorion viransijaisuudesta Kotkaan, Rovaniemelle ja sieltä Joutsenon kautta Lappeenrantaan asti, jokaisessa kaupungissa hänelle on poikinut myös muita tehtäviä. Lista on läkähdyttävä: kuoronjohtaja, rehtori, sivutoiminen intendentti, säestäjä, kapellimestari, intendentti, toiminnanjohtaja, musiikkitoimittaja, musiikintekijä … Ja siinä sivussa myös yksityiselämän äidin ja vaimon roolit. Laaja-alaisuus, ennakkoluulottomuus ja organisointikyky tuntuvatkin leimaavan Tuulikin urapolkua sekä työn ja kodin yhdistämistä.

– Emme olisi selvinneet ilman Kaisua! Oma lastenhoitaja kulki mukana, kun häntä produktioiden intensiivisissä harjoitusvaiheissa tarvittiin, Närhinsalo toteaa

Tuulikin työuraa on ohjannut paitsi hänen oma laaja-alainen musiikillinen osaamisensa, myös hänen aviomiehensä, näyttelijä-teatterinjohtaja Timo Närhinsalon urapolku. Timon perässä Tuulikki muutti myös Lappeenrantaan, josta erityisesti laulajat muistavat hänet arvostetuimman kansallisen laulukilpailumme, Lappeenrannan laulukilpailun toiminnanjohtajana. Tästä toimesta hänet kutsuttiin Suomen Kansallisoopperan taiteellisen suunnittelupäällikön tehtävään, jota hän hoiti aina vuoteen 2008 asti.

– Suunnittelupäällikön tehtävässä pääsin toteuttamaan osaamistani laaja-alaisesti niin muusikkona, lauluäänen tuntijana kuin hallinnollisena organisaattorinakin. Jäätyäni pois siitä tehtävästä saavutin eläkeiän, ja sen jälkeen minusta tuli vuosikausiksi päivystävä musiikkihallintotäti, Tuulikki kertoo.

Kaiken tämän jälkeen Tuulikki tunnistaa omiksi titteleikseen parhaiten intendentti emeritan ja musiikkitoimittajan nimikkeet. Toimeliaisuus ei kuitenkaan ole kadonnut mihinkään varsinaisen työuran päättymisen myötä. Nykyään hän toimii muun muassa teosesittelijänä erilaisilla matkoilla sekä luennoitsijana. Lisäksi Tuulikki on Sibelius-Akatemian ystävät ry:n hallituksen jäsen ja aktiivinen itsenäinen kulttuuritoimija.

Tuulikin tarinasta voi lukea, että laaja musiikillinen osaaminen sekä iloinen ja ennakkoluuloton asenne eri työtehtäviä kohtaan voivat olla perusta käsittämättömän monipuoliselle ja hienolle uralle.

– Työelämässä on todella tärkeää muukin kuin musiikillinen osaaminen: menkää vaikka Siwan kassalle! Kuulostan varmaan pinnalliselta, mutta sosiaaliset taidot ja huumorintaju, verkostoitumiskyky, viisaampien kuunteleminen ja rohkeus hoitaa asioita kenen tahansa ihmisen kanssa ovat tosi tärkeitä. Ja tsemii!, hän lisää lopuksi hymyillen terveisiksi Sibelius-Akatemian opiskelijoille. 

Teksti: Laura Kivikoski
Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.
Lisätietoja SIbelius-Akatemian alumniyhteistyöstä