Viikon alumni Timo Lehtovaara: Parasta opinnoissa oli vapaus tehdä!

|
Blog

Timo Lehtovaara on monipuolinen muusikko, musiikkipedagogi ja kuoronjohtaja, joka työskentelee tällä hetkellä kuoron- ja orkesterinjohtajana Puolalanmäen musiikkilukiossa Turussa. Päivätyönsä ohessa Timo on männävuoden aikana muun muassa tuottanut naiskuoro KYNin uutta levyä ja toiminut Suomen laulajain ja soittajain liiton eli Sulasolin taiteellisena johtajana. Arkea rytmittävät myös harjoitukset Tuomiokirkon kamarikuoro Cappella Cathedralis Turun sekä viihdekuoro Pavanen kanssa.

Laaja-alaista ja ennakkoluulotonta opiskelua

Saarijärveltä kotoisin oleva Timo aloitti opinnot Sibelius-Akatemiassa silloisella kirkkomusiikin osastolla. Pienestä pitäen laulanut, soittanut ja sovituksia tehnyt nuorimies teki kursseja osastorajojen yli puuhaten niin bänditoiminnan, kansanmusiikin kuin kuoroprojektienkin parissa.

- Olin opiskelemaan tullessani semmonen aika arka maalaispoika, jolla ei ollut kauheasti rohkeutta. Jotenkin siinä tehdessä itseluottamus sitten kasvoi.

Neljän opiskeluvuoden jälkeen osasto vaihtui kirkkomusiikista musiikkikasvatukseen.

- Muka oli minulle juuri oikea paikka, kun sai hajautua niin moneen suuntaan ja löytää uusia asioita. Parasta opinnoissa oli vapaus tehdä - ja se, että opiskelu ei tuntunut lainkaan opiskelulta!

Timon tekemistä leimasi opintojen läpi laaja-alaisuus ja ennakkoluulottomuus. Toisaalta keikkaa tehtiin Mukaralla-lastenorkesterin kanssa, toisaalta Sibelius-Akatemian Big Bandin tai Vokaaliyhtyeen riveissä. SibAn pikkujouluissa esiinnyttiin sahakvartetin voimin, ja Akatemian 100-vuotisristeilylle kasattiin viihdeorkesteri, jota Timo johti. Musiikinopettajan sijaisuudet Tapiolan yläasteella, Laajasalon musiikkiluokilla ja Espoon Kalajärvellä antoivat konkreettista näyttöä siitä, miten opettaminen kouluympäristössä oli mukavaa ja merkityksellistä puuhaa.

Kampin Laulu ja kannustavat verkostot

Kuoronjohto-opintojensa yhteydessä Timo kasasi kavereitaan harjoituskuoroksi. Syntyi kamarikuoro Kampin Laulu, joka harjoitteli aluksi R-talolla. Kampin Laulun kanssa tehty kuoronjohdon B-tutkinto on jäänyt Timolle erityisesti mieleen - ehkä jopa enemmän kuin pari vuotta myöhemmin tehty A-tutkinto.

- Se oli ensimmäinen täysin itse järjestämäni projekti, jossa kukaan ei kauheasti auttanut. Tuntui, että pääsi tekemään ihan omaa juttua!

Opiskeluista Timolle on jäänyt varsinaisen ammattiosaamisen lisäksi käteen kattava verkosto entisiä opiskelukavereita. Vaikkei yhteyttä olisikaan tullut pidettyä aktiivisesti, niin kontaktit säilyvät.

- Kun tuntee aika monta musiikkiopistojen rehtoria, kuoronjohtajaa, kanttoria, säveltäjää ja muusikkoa eri genreistä, musiikinopettajista tietysti puhumattakaan, on siinä aikamoinen verkosto, jos neuvoa tarvitsee jossain asiassa.

Musiikinopettajan koko kapasiteetti käytössä

Työssään musiikinopettajana Timo nauttii erityisesti saadessaan tehdä taiteellisesti korkeatasoista musiikkia. Mieluisaa on myös vuorovaikutus opiskelijoiden kanssa – yläaste- ja lukioikäisten nuorten kanssa aika ei käy pitkäksi.

- Monipuolisuus on ehkä lopulta kuitenkin paitsi mun luonne, niin myös iso voimavara. Musiikinopettajan työssä, etenkin musiikkilukiossa, saa ottaa ihan koko kapasiteettinsa käyttöön ja tehdä kaikkea mitä osaa! Opiskelijat osaavat myös haastaa, koko ajan on oltava täysillä mukana. Puolittainen tekeminen ei mene läpi.

Teksti: Ida Olsonen
Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.
Kuva: Paula Ojansuu

Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumnitoiminnasta