Photo: Patrik Stenström

Viikon alumni Hanni Autere on inspiroiva monitaituri

|
Blog

Hanni Autereella on ala-asteesta lähtien ollut multi-instrumentalistin identiteetti.

- Olen ollut pienestä pitäen kiinnostunut monesta musiikkityylistä, se on luonteva osa minua, hän kuvailee. 

Musikaalisen perheen ja Savonlinnan Taidelukion kasvattina hän tottui tyylilajien ja instrumenttien kirjoon luonnollisena osana arkeaan. Esiintymiseen tottunut Hanni lauloi bändin solistina kitara kaulassaan, soitti pianoa blues-yhtyeessä sekä nokkahuilua ja viulua vanhan musiikin orkesterissa. Lisäksi hän lauloi kuorossa ja soitti vuoden ajan klassista kitaraa.

Lukion jälkeen Hannin matka alkoi kehittyä kohti kansanmusiikin ammattilaisuutta. Opiskeluaikaansa Sibelius-Akatemiassa Hanni kuvaa yhdellä sanalla: kiitollisuus. Hän kertoo, että omat opettajat ovat persoonillaan ja osaamisellaan jättäneet häneen jäljen. Pitkä, tohtoritutkintoineen ja ylimääräisine klassisine opintoineen yhteensä melkein 20 vuotta kestänyt opiskelu on muodostanut omasta vuosikurssista ja opiskelijakollegoista perheen. Hanni kertookin, että opettaja-oppilassuhteet eivät katkea vaikka opinnot päättyvät.

- Tietynlainen kunnioitus jää elämään, vaikka nyttemmin olen pikemminkin kollega opettajilleni, hän kuvailee.

Viululaulaja ja innovaattori

Akatemialla Hanni löysi soittimien kirjosta oman instrumenttiyhdistelmän, viululaulun, joka on viulunsoiton ja laulamisen yhtäaikaista tuottamista. Siitä syntyi ihan uusi inspiraatio ja motivaatio. Myös taiteellisen tohtoritutkintonsa Hanni teki viululaulusta, sillä hän halusi tutkia ja kehittää tätä Suomessa suurelle yleisölle vielä uutta soitinyhdistelmää.

- Tohtorikonserttini liittyivät selvästi henkilökohtaisiin elämänvaiheisiin, toisaalta syvissä vesissä kahlaamiseen ja toisaalta iloiseen odotukseen, hän kertoo.

Tutkimuksen myötä syntyi myös uusi patentti, viululaulamista helpottava viuluhihna.

- Ajatus siitä sai alkunsa, kun pohdin vaihtoehtoja saada laulamisen ergonomia luontevammaksi samaan aikaan viulua soittaessa. Halusin apuvälineen, jolla saan pidettyä viulun poissa äänihuulten päältä.

Sielultaan kasvattaja

Esiintyvänä taiteilijana toimimisen, säveltämisen ja tutkimisen lisäksi Hanni nauttii myös opettamisesta ja kokee olevansa sielultaan pedagogi ja kasvattaja. Musiikillisten taitojen lisäksi hän  opettaa tunneillaan elämään liittyviä taitoja, kuten virheiden pelon käsittelyä. Oppimisilmapiiri on hänelle tärkeä asia. Huumori ja tasa-arvoinen opettaja-oppilas –asetelma ovat tärkeitä elementtejä hänen opetuksessaan.

- Oma opetusfilosofiani on, että mun tunnilla pitää olla kivaa.

Opettaja-taiteilija-identiteetistä puhuttaessa Hanni sanoi olevansa hyvin onnellinen, että hän aidosti nauttii opettamisesta, koska päätoimeentulo liittyy tällä hetkellä siihen. Kaikkein mieluiten hän työskentelisi opettamisen, esiintymisen ja tutkimuksen saroilla yhtä paljon. Hannin utelias ja avoin elämänasenne on kiehtovaa ja tarttuvaa.

- Olen kiinnostunut oppimaan uutta kaikilla alueilla, niin taitelijana, muusikkona kuin tutkijana. Tämä on tosi paljon persoonakysymys.

Hanni sanoo ettei koskaan ole ollut perfektionisti, vaan aina utelias oppimaan lisää. Hän arvostaa yhdelle kapealle osa-alueelle erikoistuneita muusikoita ja tutkijoita. Samalla hän kuitenkin kokee, että hänen oma erityisosaamisensa on aina ollut monipuolisuus.

- Toisille yhteen asiaan perusteellinen keskittyminen on äärimmäisen tyydyttävää, toisia taas mielenkiinto ja tiedonjano vie monen kiinnostavan asian äärelle. Silloin helposti muodostuu monipuolista osaamista ja ehkä hieman pirstaleinen osaamisen kokemus.

Multi-instrumentalistina muusikko kokee olevansa aina kesken, eikä missään täydellinen. Toisaalta keskeneräisyyden sietäminen helpottuu kun luomisen ja ilmaisun palo saa vallan.

 

Teksti: Margarita Haatanen
Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.

Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumniyhteistyöstä löydät sivulta http://www.uniarts.fi/alumniyhteistyo