Photo: Antti Kangassalo

Viikon alumni Hanna Kosonen: Intuitio vie usein oikeaan

|
Blog

Hanna Kosonen on viimeistelemässä opintojaan Sibelius-Akatemian Arts Management –aineryhmässä. Keväällä hän valmistuu musiikin maisteriksi. Opintojen ja erilaisten projektien lomassa on myös ajankohtaista miettiä, mitä seuraavaksi keksisi.

Hannalla on takanaan värikäs opiskelu- ja työhistoria ennen maisteriopintoja. Sibelius-Akatemiassa hän aloitti jo vuosia sitten, mutta Arts Management -opinnot jäivät taka-alalle kun tuottajan työt veivät mennessään. Lukion jälkeen Hanna kouluttautui pianonsoitonopettajaksi Turun ja  Oulun konservatorioissa ja toimi valmistuttuaan opettajana eri oppilaitoksissa. Pianistina hän on myös keikkaillut esimerkiksi Turun ja Oulun kaupunginorkestereissa.

Muusikon työn ohessa jäi aikaa opiskella musiikkitiedettä, josta hän sai kandidaatin paperit vuonna 1999. Aloitettuaan samana vuonna Sibelius-Akatemiassa Hanna kävi koulua ensin Turusta käsin ja muutti parin vuoden päästä Helsinkiin vakituisesti. Koulun alkuvuosista ovat jääneet mieleen uusien tuttavuuksien lisäksi opintomatka Lontooseen sekä Kallio-Kuninkalan opintoperiodit.

Käännekohtana Sibelius-Akatemian koulunpenkiltä työuralle siirtymisessä olivat Sibelius-kapellimestarikilpailut vuonna 2000, joita Hanna vielä alalla kokemattomana pääsi tuottamaan. Tilaisuudesta hän on kiitollinen HKO:n silloiselle intendentille, Elina Siltaselle, joka antoi tulokkaalle mahdollisuuden kokeilla taitojaan. Kilpailujen järjestäminen sujui niin hyvin, ettei työtarjouksista sen jälkeen ole ollut pulaa. 2000-luvun alku kului freelancerin töitä tehdessä sekalaisissa projekteissa. Hanna oli tuottamassa musiikkijuhlia ja erilaisia kilpailuja sekä järjestämässä mm. HKO:n kummilapsiprojektia.

Ensimmäisessä vakituisessa hallinnollisessa työpaikassaan Tapiolan Sinfoniettan intendenttinä Hanna aloitti vuonna 2006. Hän kertoo ensimmäisten kuukausien olleen uransa vaikeinta aikaa ja joutuneensa aloittamaan kirjaimellisesti puhtaalta pöydältä ilman sen kummempaa perehdytystä työtehtäviin. Alun vaikeuksista selviydyttyä on aika Tapiolassa ollut paitsi haasteellista myös erittäin antoisaa. Intendentin työssä pitää osata hallita suuria kokonaisuuksia sekä pyöritellä budjetteja, jotka Hanna katsoo vahvuuksikseen. Hän suunnittelee mielellään pitkän linjan ohjelmistoja ja ottaa taiteellista vastuuta. Haasteellisinta on ollut pitkän linjan suunnitelmien tekemisen ja jokapäiväisten henkilöstöjohtamiseen liittyvien asioiden yhteensovittaminen. On vaikeaa pohtia vuoden päässä tapahtuvia asioita ja samalla hoitaa pieniä käytännön ongelmia.

Uran huippuhetkiä Tapiolan kaudella ovat olleet mm. Euroopan kiertueet sekä Tapiolan Sinfoniettan vierailu Musiikkitalossa ensimmäisenä ulkopuolisena ammattiorkesterina.

Kun kymmenvuotinen työsuhde Tapiolan Sinfoniettassa alkoi lähetä loppuaan, päätti Hanna palata Sibelius-Akatemiaan ja opiskella maisteriksi jo kauan sitten aloittamastaan Arts Management -koulutuksesta. Miksi palata opiskelemaan alaa, josta on jo yli kymmenen vuoden työkokemus? Hanna katsoi, että aika opintojen jatkamiselle oli sopiva ja maisterin papereita vaaditaan moniin kiinnostaviin työtehtäviin. Monen työelämässä vietetyn vuoden jälkeen hän on huomannut pystyvänsä hyödyntämään opintoja uudella tavalla ja poimimaan tarjonnasta juuri ne itseä kiinnostavat kurssit.

Sibelius-Akatemiassa opiskelussa Hanna näkee tärkeimpänä asiana ammattitaidon hankkimisen lisäksi kontaktien luomisen. Suomen klassisen musiikin suuri keskittymä on Musiikkitalon ympäristössä, ja Hanna kannustaakin opiskelijoita tutustumaan ihmisiin myös eri osastoilta ja aineryhmistä. Hän myös kehottaa nauttimaan opiskelijastatuksesta, jolloin voi vielä huolettomammin kokeilla uusia asioita ilman suurta vastuuta. Myös intuitiota kannattaa kuunnella eri tilanteissa. Hanna on uransa aikana huomannut sen osuvan lähes aina oikeaan.

Teksti: Varpu Heikinheimo
Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.

Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumniyhteistyöstä löydät sivulta http://www.uniarts.fi/alumniyhteistyo