Ralf Gothóni: Kamarimusiikki on tulevaisuuden ala

|
Blog

Kamarimusiikin mestari Ralf Gothóni vierailee Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 27.2.-3.3.2017. Hänen mestarikurssillaan käsitellään pianovetoista kamarimusiikkia muun muassa jousikvartetin, puhallinsekstetin ja piano-lauluduon näkökulmasta.

Mestarikurssilla käsitellään muun muassa musiikin ajoitusta, rytmiikkaa, balanssia ja hengitystä – kaikkea sitä, mikä liittyy pienen joukkion yhteiseen toimintaan saman päämäärän tavoittamiseksi.

- Sibelius-Akatemiassa on ymmärtääkseni tällä hetkellä hyvinkin aktiivinen kamarimusiikkitoiminta. Opettajat ovat erittäin kovatasoisia ja innostuksella mukana. He myös ymmärtävät kamarimusiikin merkityksen opiskelijoille, Gothóni kuvailee.

Kansainvälinen herrasmies käy Suomessa nykyisin lähinnä kesäisin. Hän pitää kamarimusiikkia ja yhteissoittoa tulevaisuuden alana, jossa eurooppalaisten ja aasialaisten muusikoiden välillä on jo selkeä tasoero. Gothónista on hyvin tärkeää, että muusikko oppii keskeisen kamarimusiikkiohjelmiston. 

- Illuusio suuresta soolourasta vaikkapa suuren kilpailuvoiton jälkeen on aika hataralla pohjalla, jos siihen ei liity muusikkous, jonka kautta muusikko hallitsee keskeisen kamarimusiikkiohjelmiston ja sitä kautta myös osaa kommunikoida musiikin keinoin. Kamarimusiikki on nuorille soittajille hyvin keskeistä jos he haluavat pysyä alalla.

Gothóni toteaa, että pelkkä oman instrumentin osaaminen ei hyvälle kamarimuusikolle riitä vaan tarvitaan lisäksi sopivia henkisiä ominaisuuksia yhdistettynä erittäin kovatasoiseen oman tekemisen kontrolliin. 

- Lyhyessä ajassa ei juuri suurta omaksumista saa aikaan, mutta opettajana pyrin sytyttämään innostuksen, tarjoamaan opiskelijoille haasteita ja auttamaan heitä ymmärtämään niiden merkityksen. Tärkeintä on, että opiskelija itse ymmärtää ja oivaltaa, Gothóni hymyilee.

Viikon uurastus huipentuu perjantaina 3. maaliskuuta Musiikkitalossa järjestettävään konserttiin, jossa Gothóni esiintyy yhdessä opiskelijoiden kanssa.

Kuva: Katharine Hao Sextet (Pinko Wen, piano, Katharine Hao, huilu, Leena Salminen, oboe, Iines Kiuru, klarinetti, Rokas Tunyla, käyrätorvi ja Samuel Rouleau, fagotti) harjoittelevat Gothónin johdolla Francis Poulencin Sekstettoa pianolle ja puhaltimille (FP 100)

 

Ralf Gothónin kamarimusiikin mestarikurssin päätöskonsertti
Perjantai 3.3. 2017 klo 19, Musiikkitalo, Camerata, vapaa pääsy

Pianisti Ralf Gothónin kamarimusiikin mestarikurssin oppilaat esiintyvät yhdessä Ralf Gothónin kanssa kurssin päätöskonsertissa.