Photo: Karoliina Pirkkanen

Perttu Pölönen: ”Säveltäminen on uusien ratkaisujen etsimistä vanhoihin kysymyksiin”

|
Blog
Kun Sibelius-Akatemian ensimmäisen vuoden sävellyksen opiskelija Perttu Pölönen kaivaa keksimäänsä Sävelkelloa laukustaan, asia tulee hyvin selväksi; äänen innostuneesta sävystä jo huomaa, että kyse on intohimosta, joka on vienyt mukaansa.
 
Syksyllä 2014 Suomen Luovimmaksi keksintönsä ansiosta nimetty Pölönen aloitti korkeakouluopintonsa sävellyksen ja musiikin teorian aineryhmässä suoraan lukion penkiltä opiskeltuaan ensin sävellystä muutaman vuoden Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa.
 
- Harppaus lukiosta yliopistoon oli kyllä melko suuri, mutta tunnen todella olevani oikealla alalla. Säveltäminen – kuten keksiminenkin - on ongelmien ratkaisua ja vanhan uudelleenarviointia, ja se on minulle intohimo. On upeaa, että nyt saan kokopäiväisesti keskittyä vain siihen mitä haluankin tehdä. Haastan itseäni aika paljon sekä säveltäjänä että keksijänä, pyrin menemään mukavuusalueideni ulkopuolelle ja kokeilemaan uutta. Pitää rohkeasti uskaltaa tehdä ihan absurdejakin asioita!
 
Pölösen vasta yläasteikäisenä kehittämä Sävelkello on työkalu, jonka avulla musiikinteorian peruselementtejä ja termejä kuten asteikkoja, sointuja ja intervalleja voidaan havainnollistaa selkeästi ja yksinkertaisesti. Se on puinen, ympyrän muotoinen ”kellotaulu”, johon sävelet on kuvattu puolsävelaskeleittain. Taulun päälle voidaan asettaa sapluunoita, jotka peittävät asteikkoon kuulumattomat sävelet ja paljastavat siihen kuuluvat.
 
- Keksintö on yksinkertainen – kuten musiikin teoriakin lopulta on. Sävelkello syntyi 2011 tammikuussa ollessani kirjastossa lukemassa musiikin teoriaa joka meni aivan yli hilseen – en ymmärtänyt lukemaani ja koin asian hankalaksi. Aloin miettiä, voisiko tämän kaiken tehdä jotenkin yksinkertaisemmin.
 
Sävelkellon johdannaisena Pölönen on kehitellyt myös Pianokellon. Se on “ratas”, jota koskettimiston päällä pyörittämällä asteikon soittaminen käy helposti.
 
Pölönen on työstänyt keksintöjään yhteistyössä veljensä kanssa ja Sävelkellosta on parhaillaan tekeillä mobiilisovellus iPhone-ympäristöön. Keksinnöillä on suuri pedagoginen merkitys.
 
- Esimerkiksi lapselle yhteys pulpetin ääressä opiskeltavan teorian ja soittotunnilla opetettavien käytännön asioiden välillä voi jäädä vielä hämäräksi. Sävelkellon avulla tämä yhteys saadaan käsinkosketeltavaksi.