Photo: Aino Huovio

Musiikinopettajan opinnot kasvattivat Teri Mantereen lauluntekijyyteen

|
Blog

Laulaja-lauluntekijä, musiikinopettajaksi viime keväänä valmistunut Teri Mantere esiintyy Musiikkitalon Black Box -salissa 20. tammikuuta yhdessä yhtyeensä kanssa. Pari vuotta koossa ollut Teri Mantere & the Manta Rays esittää konsertissa Mantereen omia kappaleita, joissa on vahva ja mukaansatempaava tunnelma.

Australiassa syntynyt ja siellä elämästään yli kymmenen vuotta viettänyt Teri Mantere, 28, valmistui keväällä 2015 musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen aineryhmästä. Laulupedagogiikkaa syventymiskohteenaan opiskellut Mantere tekee tällä hetkellä pääasiassa freelancemuusikon töitä. Lisäksi hän toimii laulunopettajana. Multi-instrumentalistin polte musiikkiin syntyi jo varhaisina vuosina musikaalisessa perheessä varttuessa, ja musiikki oli selkeä suunta myös ammatinvalinnassa.

Moni musiikkipedagogi näkee Mantereen tavoin itsensä ja uransa suuntautuvan muusikkouteen ja taiteelliseen tekemiseen vain opettamiseen keskittymisen sijaan. Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen opinnoissa painotus on luonnollisesti pedagogiikassa, mutta miten Mantereen mielestä opinnot tukivat hänen muusikkouttaan ja taiteellista kasvuaan musiikin ammattilaisena?

– Olin aivan tohkeissani päästessäni opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan. Siitä alkoikin kunnon pyöritys, Mantere kertoo opintojensa alkutaipaleesta.

Tapiolan lukiosta suoraan Sibelius-Akatemiaan päässyt Mantere oli lukion musiikkilinjalla opiskellessaan tottunut siihen, että erilaisia musiikin kursseja voi valita vaikka millä mitalla. Samaa kaavaa hän alkoi toteuttaa myös yliopisto-opinnoissaan, ja opiskelu Sibelius-Akatemiassa alkoikin hyvin intensiivisesti. Etenkin alussa opinnot keskittyivät instrumenttiopintoihin ja erilaisiin musiikkiprojekteihin.

– Tajusin jossain vaiheessa, kun oli neljän eri soittimen läksyt harjoiteltavana ja monta eri projektia käynnissä, että tässähän olisi myös ihan pedagogisia aineopintojakin suoritettavana, Mantere muistelee.

Vaikka Mantereen ammatillinen kunnianhimo on aina kohdistunut musiikin tekemiseen ja esittämiseen, hän pitää opiskeluaikaansa hyvin kasvattavana. Esimerkkinä hän kertoo, että on lauluntekijänä löytänyt aivan uusia tapoja tehdä musiikkia juuri pedagogisten opintojensa ansiosta. Kahden erilaisen kulttuurin – Suomen ja Australian – välissä kasvaneena hän pitää myös omaa taustaansa osasyynä siihen, että on päätynyt tekemään taiteellista uraa muusikkona.

– Vakaampi opettajan työ olisi varmasti selkeämpi valinta. Ehkä se on se hajanainen tapa singota itsensä eri projekteihin ja vaihtelunhaluinen luonne, mikä on vetänyt enemmän taiteelliselle puolelle, Mantere naurahtaa.

Kuulemisen sijaan: kuuntele

Tammikuisen konsertin nimi Listen kertoo siitä, miten musiikinteossa ja valmiissa teoksessa on tärkeää, että sitä voi kuunnella – ei pelkästään kuulla. Ahkerana livemusiikin kuluttajana tunnekokemukset ovat Mantereelle tärkeitä. Kommunikaatio yleisön ja esiintyjän välillä voi parhaimmillaan olla todella maagista.

– Musiikin täytyy olla sellaista, että kuulija saa siitä itselleen jotakin. Toivoisin, että ihmiset ylipäänsä kuuntelisivat enemmän ja pystyisivät aidosti keskittymään kuulemaansa musiikkiin, Mantere maalailee.
 

Teri Mantere & the Manta Rays – Listen
Ke 20.1. klo 19.00, Black Box, Musiikkitalo
Liput: 17,50/11,50/6,50 € (Lippupalvelu), 15/10/5 € (Musiikkitalo)
Teri Mantere & the Manta Rays soittaa australialaissyntyisen multi-instrumentalistin ja laulaja-lauluntekijän Teri Mantereen kappaleita. Bändin akustislähtöinen soundi rönsyilee niin rockin, jazzin kuin popinkin suuntaan. Runonomaisissa englanninkielisissä kappaleissa on vahva, mukaansatempaava tunnelma, ja paljon rytmistä ja melodista ilottelua.
Teri Mantere, laulu, kitara, koskettimet
Antti Kokkola, viulu, mandoliini, sähkökitara
Esko Grundström, kontra- ja ukulelebasso
Juhana Kiiski, rummut ja perkussiot
Tapahtuma Facebookissa

 

Teksti: Mira Asikainen