Photo: Timo Väänänen
Heikki Laitinen

Minun Sibelius-suhteeni, osa 1: Heikki Laitinen

|
Blog
Millainen on kansanmuusikon, jazzmuusikon, musiikkikasvattajan ja äänitaiteilijan suhde Sibeliukseen? Sibelius-Akatemian opettajat kertovat. Minun Sibelius-suhteeni -sarjan ensimmäisessä osassa kansanmuusikkoguru, Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmän perustaja Heikki Laitinen vastaa kysymykseen.
 
Teksti: Noora Mäntyranta

Heikki Laitinen, kansanmusiikin opettaja

Kullervo oli se teos, joka räjäytti nuoren miehen pääni. Siinä oli muodollisuuksista ja isojen poikien estetiikoista piittaamatonta nuoruuden hurmaa. Yhä edelleen pidän sitä kalevalamittaisten runojen mahtavimpana sävellyksenä.
 
Arkaainen kansanmusiikki oli tehnyt Sibeliukseen syvän vaikutuksen. Hän tunsi aikakauden runolaulajia ja keräsi Karjalasta aimo annoksen runolaulua, itkuvirsiä ja kanteleensoittoa. 'Suuri rakkaus valtasi minut tuon matkan aikana ja on edelleen hyvin vahva minussa', hän lausui.
 
Sibelius Karjalan korpiteillä -konsertissa 7. maaliskuuta Sibelius-Akatemian kansanmuusikot kulkevat hanuristi Kimmo Pohjosen opastuksella tämän saman matkan. Sukellamme Sibeliukselta jääneeseen sävelaineistoon ja esitämme sen pohjalta syntynyttä tuoretta kansanmusiikkia.”
 
 

Tags: