Photo: Topfoto / Lehtikuva

Lempeäkatseinen isoisä ja muita näkökulmia Sibeliukseen

|
Blog

Teksti: Karoliina Pirkkanen

Sibelius-Akatemiassa järjestetään Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlan kunniaksi kokovuoden kattava luentosarja otsikolla Studia Generalia Sibeliana. Kevään 2015 luennoilla pohditaan, mikä merkitys Sibeliuksella on ollut säveltäjille, kuullaan Sibeliuksen ulkomaanmatkoista ja Sibelius-monumentin taustoista sekä pianon asemasta Sibeliuksen tuotannossa. Naisnäkökulmaakaan ei ole unohdettu.
 
Luentosarjassa päästään myös kuulemaan, millainen isoisä Jean Sibelius lapsenlapsilleen oli. Omia muistojaan tulee kertomaan Sibeliuksen tyttärentytär, muusikko Aino Porra, joka oli kymmenen vuoden ikäinen isoisänsä kuollessa. Hänen mielikuvissaan Sibelius oli rauhallinen, hymyileväinen ja lämmin ihminen.
 
– Muistan, että isoisä käveli paljon luonnossa tarkkailemassa ja mietiskelemässä, ehkä säveltämässäkin. Sisällä Ainolassa hän istui kirjastossa ja poltti sikaria. Isoisä ei minun aikanani enää leikkinyt lasten kanssa, mutta muistan, että hän mielellään otti lapsen käden käteensä, katsoi hyvin syvälle silmiin ja hymyili. Valokuvissa hän on totinen ja joskus ankaran näköinen, mutta sitä ihmistä minä en tunne, Porra kertoo.

Hän arvioi, että koko Sibelius-suvun rakkaus paitsi musiikkiin myös luontoon lienee Ainolan perintöä.

– Itsekin koen isoisän musiikin hyvin vahvasti sisälläni. Varsinkin Tuonelan Joutsen on minulle läheinen, ja olen saanut soittaa teoksen englannintorvisoolon useita kertoja.
 

Hyvä tietää

Studia Generalia Sibeliana -sarjassa esitellään Sibeliuksen elämään, persoonaan ja tuotantoon liittyvää tietoutta ja kokemuksia eri näkökulmista. Maksuttomat luennot järjestetään Musiikkitalon auditoriossa 20.1., 17.2., 17.3., 21.4. ja 19.5. klo 17. Luentosarja jatkuu myös syksyllä 2015. Voit tutustua kaikkiin Sibelius-Akatemian järjestämiin Sibeliuksen juhlavuoden konsertteihin ja luentoihin täältä.

Tags: