Photo: Karoliina Pirkkanen

Kolmiodraamasta syntyi korrepetiittorin tutkintoprojekti

|
Blog

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian korrepetiittoriopiskelija Jenna Ristilä on uuden äärellä. Helmikuussa hän toteuttaa osana opintojaan Gian Carlo Menottin pienoisoopperan Puhelin yhdessä lauluopiskelijoiden Päivi Pylvänäisen ja Joonas Asikaisen sekä ohjaaja Eljas Liinamaan kanssa.

Menottin teos on kolmiodraama, jossa osapuolina ovat mies, nainen ja puhelin. Miehellä on naiselta tärkeää kysyttävää, mutta tämän puhelin soi aina h-hetken koittaessa. Vaikka teos on sävelletty aikana, jolloin kännyköistä ei ollut tietoakaan – 60 vuotta sitten – on oopperan aihe yhä ajankohtainen. Yleensä laulajien taustalla tukeva korrepetiittori pääsee ohjaajan toiveesta tällä kertaa myös osaksi draamaa.

- Itselleni uutta tässä projektissa on se, että pääsen itsekin näyttelemään ja minulla on ohjattu osa oopperassa. Se ei ole aivan tavallista korrepetiittorille. Minun pitää kaivaa itsestään myös näyttelijää ja hypättävä osaksi sitä, mitä näyttämöllä tapahtuu.

Ristilälle Puhelin on yksi kolmesta korrepetiittorin maisteriopintoihin sisältyvästä laajemmasta opintokokonaisuudesta. Häntä työskentely laulajien kanssa on kiinnostanut aina. Ristilällä on jo takanaan solistiset pianonsoiton maisteriopinnot Sibelius-Akatemiasta, ja korrepetiittorin opinnot tarjoavat nuorelle naiselle mahdollisuuden syventää kiinnostuksen kohdettaan ja keskittyä yhteistyöhön laulajien kanssa – laulaahan hän itsekin.

- Opiskelu on ollut mielestäni mielenkiintoista ja monipuolista. Hienoa on, että olemme päässeet toteuttamaan omiakin projektejamme, joista tämä Puhelin on hyvä esimerkki. 

Ristilä kuvailee opintoja myös joustaviksi; on valinnan mahdollisuuksia ja vapautta muokata opinnoista omannäköisensä. Korrepetiittorikoulutuksensa päätteeksi Ristilä toteuttaa kokonaan uuden oopperan, jonka librettoa on jo alettu työstää yhdessä Sibelius-Akatemian sävellysopiskelija Itzam Zapatan ja teatterikorkeakoulun opiskelija Juho Gröndahlin kanssa. Projektin vaiheita voi seurata blogista osoitteesta startupopera.blogspot.fi.

Gian Carlo Menotti: Puhelin
Esitys 17.2.2015 klo 16 Musiikkitalon  Camerata-salissa, vapaa pääsy