Edith Södergranin runoista syntyi neljä uutta kantaesitystä

|
Blog

Edith Södergran (1892–1923) julkaisi ensimmäisen käänteentekevän runokokoelmansa 100 vuotta sitten vuonna 1916. Merkkivuoden kunniaksi sibeliusakatemialaiset lied-duot ja erilaiset kokoonpanot sekä neljä sävellyksenopiskelijaa ovat uppoutuneet Södergranin runoihin ja niiden inspiroimaan musiikkiin. Triumf att finnas till -konsertissa 6. lokakuuta kuullaan neljän Sibelius-Akatemian sävellyksen opiskelijan teoksen kantaesitykset. Konsertti onkin oiva esimerkki Sibelius-Akatemian eri koulutusohjelmien välisestä yhteistyöstä.   

Södergranin ensimmäisestä kokoelmasta alkoi suomalaisen kirjallisuuden modernismisuuntaus, joka toteutui Suomessa lähes yksinomaan ruotsinkielisenä ja levisi sellaisena muihin Pohjoismaihin. Södergranin lyhyttä uraa ja hänen tuotantoaan leimaa tietynlainen kaksijakoisuus. Toisaalta sairaalloisuus, köyhät olosuhteet ja elämä Karjalassa värittivät Södergranin arkea, toisaalta hän oli hyvin kansainvälinen toimija.

Sävellyksenopiskelijat saivat valita Södergranin teksteistä itse sen, jonka halusivat musiikiksi kirjoittaa. Tuomas Kettunen valitsi sävellettäväkseen Södergranin viimeisen, vasta hänen kuolemansa jälkeen löytyneen runon Ankomst till Hades ja sävelsi sen mezzosopraanolle, pianistille ja lyömäsoittimille. Hänelle laulun säveltäminen oli eräänlainen hyppy tuntemattomaan.

– Minulle laulun ja laulajien kanssa työskenteleminen on jäänyt toistaiseksi aika vähälle huomiolle. Koin, että tässä olisi tilaisuus astua itselleni vieraalle maaperälle, Kettunen toteaa.

Videolla Kettunen kertoo muun muassa, miksi valitsi juuri tämän runon.

 

Triumf att finnas till -konsertissa 6. lokakuuta Kettusen teoksen kantaesittävät pianisti Gustav Djupsjöbacka sekä Sibelius-Akatemian opiskelijat mezzosopraano Ruut Mattila ja lyömäsoittaja Petteri Kippo. Kävimme seuraamassa, miten Mattilan ja Djupsjöbackan harjoitukset sujuivat. Videolla selviää, mistä ajatus Södergranin runoista sävelletyille lauluille omistetusta konsertista syntyi ja minkälainen laulettava Tuomas Kettusen kantaesitettävä teos on.

 

Triumf att finnas till – Edith Södergranin runoja
6.10.2016 klo 19, Musiikkitalo, Camerata (Mannerheimintie 13)

Sibelius-Akatemian laulumusiikin opiskelijoita (mm. Marika Hölttä ja Johanna Isokoski, sopraano, Ruut Mattila, mezzosopraano, sekä Jussi Vänttinen, baritoni)
Juho Lepistö ja Gustav Djupsjöbacka, piano
Agopov, Holmström, Rautavaara, Vidjeskog, Bergman, Nordgren, Kasurinen, Kettunen, Aho, Koivisto