Photo: Oliver Link
Jeff "Tain" Watts rumpusettinsä takana.

Amerikkalaisrumpali Jeff ”Tain” Watts on ensimmäinen Sibelius-Akatemian jazzresidenssivieras

|
Blog

Musiikkitalossa 13. lokakuuta ja 15. lokakuuta esiintyvä amerikkalainen jazzrumpalilegenda, Jeff ”Tain” Watts, saapuu jazzin aineryhmän historian ensimmäiseksi artist in residence -vieraaksi 12.–24. lokakuuta. Kuulolla-blogi kysyi jazzmusiikin aineryhmän johtaja Sami Linnalta, mitä kaikkea vierailu pitää sisällään.

Jeff "Tain" Watts (s. 1960) on yksi aikamme kysytyimmistä jazzrumpaleista. Hänen energistä ja virtuoottista soittoaan on kuultu mm. Michael Breckerin, Wynton ja Branford Marsalisin sekä Kenny Garrettin yhtyeissä. Watts on julkaissut kahdeksan soololevyä, ja hänet on valittu kaksi kertaa parhaaksi rumpaliksi Modern Drummer -lehden äänestyksessä. Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmän vieraana Watts viipyy lokakuussa kahden viikon ajan. Vierailun tarkoituksena on tuoda huipputason taiteilija vähintään kahdeksi viikoksi Helsinkiin opettamaan, konsertoimaan ja rikastuttamaan jazzopiskelijoiden ja koko suomalaisen jazzyhteisön elämää. Tavoitteena on jatkaa vastaavanlaisia vierailuja myös tulevaisuudessa.

- Koulutuksellisena tavoitteenamme on tuoda vieraaksi korkean tason taiteilija, joka voi tuoda ennemminkin läsnäolollaan kuin pelkällä pedagogisella osaamisellaan jazzin opiskeluun erilaista näkökulmaa. Tällä halutaan jäljitellä jazzmusiikin perinteessä tärkeää tapaa oppia soittamalla kokeneiden muusikoiden kanssa, jazzmusiikin ainejohtaja Sami Linna kertoo.

Miksi juuri Jeff “Tain” Watts valittiin ensimmäiseksi residenssivieraaksi?

- Watts on instrumenttinsa edustajana yksi sukupolvensa merkittävimpiä muusikoita. Lisäksi hän tulee afroamerikkalaisen kulttuurin sisältä, joten hänellä on selvästi erilainen tausta kuin vakituisella henkilökunnallamme, Linna jatkaa.

Kansainväliset kontaktit ovat jazzmuusikolle kullanarvoisia

Suomen-vierailunsa aikana Jeff “Tain” Watts vierailee jazzopiskelijoiden ensembleissä, antaa yksityistunteja kaikkien soittimien soittajille sekä vierailee ryhmäaineiden tunneilla, kuten jazzrytmiikan kurssilla ja jatkotutkintoseminaarissa. Tavoitteena on suoda mahdollisimman monelle opiskelijalle kokemus soittamisesta jazzhuipun kanssa.  

Sami Linna kertoo, että residenssivierailujen avulla voidaan tavoittaa jotain sellaista, jota perinteisessä mestarikurssimuotoisessa opetuksessa ei tule esille tai välity.

- Kansainväliset vierailijat ovat jazzmusiikin aineryhmälle erittäin tärkeitä. Maantieteellinen sijaintimme on syrjäisempi kuin monien muiden korkeatasoisten oppilaitosten, joten ei ole itsestäänselvyys, että opiskelijamme pystyisivät seuraamaan lähietäisyydeltä kansainvälisesti tunnettuja jazzmuusikoita Suomen piirien ulkopuolelta.

Linna korostaa, että jazzin opiskelussa ulkomaisten vierailijoiden kanssa työskentely on tärkeää myös kansainvälisten suhteiden luomisessa ja tulevaisuuden työmahdollisuuksien kannalta. Sibelius-Akatemian jazzopiskelijat ovat olleet tyytyväisiä kansainvälisiin opettajavierailuihin.

- Kun meiltä valmistunut opiskelija menee esimerkiksi New Yorkiin, toivomme että joku meillä vierailemassa käynyt muusikko muistaa hänet ja voi kenties auttaa jollain tavalla. Jazzmusiikissa kilpailut eivät ainakaan vielä ole merkittävä tie urakehitykseen, vaan mahdollisuudet avautuvat edelleen henkilökohtaisten kontaktien kautta.

Jeff ”Tain” Watts livenä Musiikkitalossa

Watts esittää jazzstandardeja trumpetisti Jukka Eskolan, kitaristi Teemu Viinikaisen ja kosketinsoittaja Mikko Helevän kanssa Musiikkitalossa 13. lokakuuta. Konsertin yhteydessä järjestetään kaikille avoin rumpuklinikka. Rumpuklinikalla nähdään ja kuullaan Wattsin näkemyksiä rytmistä ja rumpujen soitosta sekä yhteissoitosta muiden muusikoiden kanssa.

Watts esiintyy myös DIG.-jazzfestivaalin avauskonsertissa (15.10.) yhdessä suomalaisten jazzhuippujen kanssa. Jeff "Tain" Watts with Finnish Friends  -kokoonpanossa soittavat pianisti Aki Rissanen, basisti Antti Lötjönen sekä saksofonisti Joonatan Rautio. Kaikki yleisökonserteissa soittavat suomalaismuusikot ovat Sibelius-Akatemian jazzin aineryhmän alumneja.

Lisätietoja konserteista

Ps. Yllä voit katsoa Jeff "Tain" Wattsin mestarimaisen taidonnäytteen Modern Drummer Festivalilta 2011.

Lisätietoja

Sami Linna
Jazzmusiikin aineryhmän johtaja
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
sami.linna(at)uniarts.fi

 

Teksti: Johanna Laitinen