Photo: Maria Seppä

Onnistuneesti oboella Kokkolassa

|
Blogi

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen vierailu Kokkolassa Keski-Pohjanmaan konservatoriolla 3.-5.11.2017

Marraskuisena viikonloppuna Keski-Pohjanmaan konservatoriolla Kokkolassa kaikui iloinen oboen soitto ja röörien pärinä useammasta salista ja luokasta kuin yleensä. Sibelius-Akatemian järjestämään nuorisokoulutukseen osallistui 20 oboistia ja kaksi puhallinkvintettiä Kokkolasta sekä neljä oboistia Pietarsaaren- ja Ylivieskan musiikkiopistoista. Opettajina kurssilla toimivat Sibelius-Akatemialta loistavat pedagogioboistit Veera Pesu ja Sanna Niemikunnas, Kokkolan oma ope Maria Seppä sekä Ylivieskan ja Pietarsaaren musiikkiopistojen taitava oboeope Margit Csànady.

Viikonlopun aikana jokainen oboisti ja puhallinkvintetit saivat kaikki oman tuntinsa. Röörejä tehtiin ryhmissä ja ehdittiin soittaa kamarimusiikkia tuplarööriorkesterissa, johon saatiin vahvistusta Kokkolan ja Ylivieskan fagotisteista. Opettajat soittivat yhdessä Neea Parpalan ja Karoliina Hautalan (Sibelius-Akatemian opiskelija Kokkolasta) kanssa myös kamarimusiikkia illan pimeinä tunteina ja aamulla ensimmäisenä ennen varsinaisia opetustunteja. Kerrankin kaupungissa oli näin monta oboistia, mikä harvinainen tilaisuus oli soittaa yhdessä muun muassa englannintorvisekstetillä! Sanna Niemikunnas kertoi myös Suomen oboe- ja fagottiseuran toiminnasta ja kesäleireistä oppilaille ja heidän vanhemmilleen. 

Oppilaat olivat valmistelleet kappaleita tunneilleen, ja niitä esitettiin uudella innolla höystettyinä kurssin päätöskonsertissa sunnuntaina. Oppilaiden pyynnöstä konserttiin sai pukeutua halloween-teeman mukaan. Ennen konserttia pidimme vielä kenraaliharjoituksen ja sitten varsinaisen konsertin mahtavan ja kannustavan yleisön edessä. Konsertissa moni pikku oboisti esiintyi ensimmäistä kertaa elämässään. Osa soitti jopa ulkoa ilman että opettaja oli pyytänyt! Konsertti oli hieno ja tunnelma rento. Jännitystä, hymyä, onnistumisen iloa ja musiikin riemua oli ilmassa! 

Viikonloppu oli erittäin onnistunut, kovasti pidetty ja kiitelty mutta se meni aivan liian nopeasti. Uskon, että kurssilta saatu uusi into, uudet soittokaverit, musiikin riemu, uudet röörit ja aimo annos motivaatiota kantavat kuitenkin pitkälle. Kurssi oli erittäin ihana piristys myös minulle! Yhdessä jaetut asiat oboen soitosta ja elämästä nauruineen sekä peruukkeineen tuovat lisäpotkua eloon täällä Keski-Pohjanmaalla. Toivon kovasti, että saamme tälle kurssille vielä jatko-osan tai -osia!

Lämmin ja iso kiitos Sibelius-Akatemia, Veera, Sanna, Margit sekä kaikki ihanat oppilaat - ja kiitos myös Keski-Pohjanmaan konservatorio!

Teksti: Maria Seppä, Keski-Pohjanmaan konservatorion oboensoiton lehtori 

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja suomalaisten musiikkioppilaitosten opetusyhteistyö on osa Suomen Kulttuurirahaston rahoittamaa kolmevuotista hanketta, joka käynnistyi syksyllä 2016. Sen tavoitteena on luoda pysyvä toimintamalli, jolla pyritään madaltamaan kynnyksiä sekä rakentamaan yhteistyötä eri toimijoiden ja koulutustasojen välillä. Sibelius-Akatemian ja musiikkioppilaitosten yhteistyö käynnistyi puhallinsoitinten parista kokeiluluontoisesti 2015 ja lukukauden 2016-2017 aikana yhteistyötä laajennetaan muihinkin instrumentteihin ja musiikinlajeihin. Suomi Soimaan -blogissa kuulemme opettajien terveisiä viikonloppuvierailuilta eri puolilta Suomea.