Photo: Markku Laakso

Kitaralla Kuopiossa!

|
Blogi

Kuopion konservatoriolla oli ilo saada Ismo Eskelinen pitämään mestarikurssia 27.-28.9.2017. Kurssi oli osa Sibelius-Akatemian maakunnallisen nuorisokoulutuksen hanketta. Opiskelijoita oli Kuopion konservatorion lisäksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta ja Varkauden Soisalo-opistosta. Ikäjakauma oli alle kymmenvuotiaista ammattiopiskelijoihin.

Kurssi alkoi aivan poikkeuksellisen positiivisissa merkeissä: opiskelijat pääsivät konserttiin kuuntelemaan Ismon ja Kuopion kaupunginorkesterin loistavaa esitystä Rodrigon Aranjuez-konsertosta. Itse asiassa tämä solistivierailu oli toiminut alkusysäyksenä koko kurssin järjestämiselle. Konsertti oli osa Itä-Suomen lääketiedepäivien ohjelmaa ja oikeastaan tarkoitettu vain päivien osallistujille. Ismon aloitteesta ja järjestäjätahojen savolaisen joustavuuden ansiosta kurssilaiset pääsivät kuitenkin kuuntelemaan konserttia. Käyttöömme saimme vielä oman yläparven jossa akustiikkakin oli aivan erinomainen. Parempaa aloitusta ei kurssille olisi voinut toivoa!

Itse opetus eteni mestarikurssina. Ilmapiiri oli koko ajan erittäin rento ja kannustava. Opetus oli hyvin käytännönläheistä ja havainnollista, aivan keskeisenä asiana tuli esille mm. harjoittelemisen taito. Tekniikkaa Ismo opetti hyvin luonnollisella tavalla, painottaen tietoisuutta kehon ja käsien tuntemuksista ja liikeradoista, mahdollisimman suureen ekonomiaan ja luonnollisuuteen pyrkien. Pureuduimme myös soittamisen ja esiintymisen psykologiaan ja tunneilla esiin tulleiden esimerkkien kautta pääsimme käsittelemään isoja ja erittäin olennaisia ilmiöitä.

Kurssilla oli myös hyvin nuoria soittajia ja oli ilo seurata kuinka hyvä kommunikaatio Ismolla oli myös heidän kanssaan. Luonnollisesti pidemmällä olevat oppilaat olivat erittäin tyytyväisiä kurssin antiin mutta myös lapsilta saatu palaute oli erittäin positiivista.

Kahden intensiivisen päivän jälkeen kurssi huipentui päätöskonserttiin jossa kuultiin kurssilaisten ja soolo- ja kamarimusiikkiesityksiä. Myös paikalliset opettajat ja Ismo innostuivat esiintymään, kaikki tämä vahvassa yhdessä tekemisen hengessä. Mieleeni jäi intensiivinen kuva loppukonsertin viimeisestä numerosta: opiskelijat kirkon etuosassa kuuntelemassa keskittyneesti Ismoa joka soittaa Albenizin Asturiasta. Maaginen hetki ja hieno päätös kurssille!

Teksti: Markku Laakso

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja suomalaisten musiikkioppilaitosten opetusyhteistyö on osa Suomen Kulttuurirahaston rahoittamaa kolmevuotista hanketta, joka käynnistyi syksyllä 2016. Sen tavoitteena on luoda pysyvä toimintamalli, jolla pyritään madaltamaan kynnyksiä sekä rakentamaan yhteistyötä eri toimijoiden ja koulutustasojen välillä. Sibelius-Akatemian ja musiikkioppilaitosten yhteistyö käynnistyi puhallinsoitinten parista kokeiluluontoisesti 2015 ja lukukauden 2016-2017 aikana yhteistyötä laajennetaan muihinkin instrumentteihin ja musiikinlajeihin. Suomi Soimaan -blogissa kuulemme opettajien terveisiä viikonloppuvierailuilta eri puolilta Suomea.