Fagotilla Töölössä

|
Blogi

Viikonloppuna 21.-22.4. kokoontui Sibelius-Akatemian Töölönkadun toimitaloon iso joukko Suomen Oboe-ja fagottiseuran jäseniä toimintatapahtumaan. Kansainväliseen tapaan myös suomalaiset kaksoisruokolehdykkä- eli tutummin tuplaröörisoittajat ovat muodostaneet aikoinaan soitinseuran yhdessä. Seura on järjestänyt vuosittain pari tapahtumaa eri puolilla Suomea jo useiden vuosien ajan, ja ne ovat olleet erittäin tärkeä osa monenikäisten ja soittoharrastuksessaan eri vaiheessa olevien oboistien ja fagotistien kohtaamisia ja aktivointia sekä myös motivointia. Monilla paikkakunnilla näiden soittimien soittajien joukko on sangen harvalukuinen ja ”vertaistukea” on huonommin saatavilla.

Tällä kerralla tarjolla oli fagotinsoiton henkilökohtaista opetusta SibAn opettajilta, rööriklinikka sekä molemmille soittimille yhteissoittoa rööriorkesterissa. Henkilökohtaiset tunnit pitivät tuntiopettajat Otto Virtanen ja Jaakko Luoma, rööriklinikkaa veti lehtori Jussi Särkkä. Rööriorkesterin ohjauksesta vastasi Saku Mattila. Oboisteille oli tarjolla myös oboeiden testausmahdollisuus ja huoltoneuvoja. 

Viikonloppu keräsi yhteensä reilut 40 osallistujaa sekä lisäksi heidän perheenjäseniään. Aktiiviosallistujien ikärakenteen painopiste oli ilahduttavasti nuoren polven muusikonaluissa, ja fagotisteista moni sai ensikontaktin SibAn opettajakuntaan. Tapahtuma huipentui sunnuntain päätöskonserttiin, jossa pianosäestyksellisten solistiesitysten lisäksi esiintyi suuri tuplarööriorkesteri. Saadun palautteen perusteella jälkimaku oli hyvältä maistuva. 

Teksti: Jussi Särkkä
Kuvat: Laura Clewer

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja suomalaisten musiikkioppilaitosten opetusyhteistyö on osa Suomen Kulttuurirahaston rahoittamaa kolmevuotista hanketta, joka käynnistyi syksyllä 2016. Sen tavoitteena on luoda pysyvä toimintamalli, jolla pyritään madaltamaan kynnyksiä sekä rakentamaan yhteistyötä eri toimijoiden ja koulutustasojen välillä.  Suomi Soimaan -blogissa kuulemme terveisiä viikonloppuvierailuilta eri puolilta Suomea.