Photo: Sanna Suonsyrjä
Tanssisali valmiina käyttöön.

Esittävien taiteiden laboratorio ETLAB valmiina toimintaan

|
Blogi

ETLAB on projekti, jonka parissa olen työskennellyt maaliskuun lopusta saakka. Hyppäsin silloin mukaan projektiryhmään ensimmäisenä tehtävänäni kirjottaa projektisuunnitelma. Oli siis pikaisesti alettava muodostaa omaa ymmärrystä siitä, mistä oli kyse.

Ymmärrykseni mukaan ETLABin eli Esittävien taiteiden laboratorion perimmäisenä tarkoituksena on uudistaa ja kehittää opetusta, jota Teatterikorkeakoulussa annetaan. Se on fyysinen tila, jossa Teatterikorkeakoulun opetus- ja tutkimushenkilökunnalla sekä tohtoriopiskelijoilla on mahdollisuus paneutua heitä kiinnostavien ja askarruttavien teemojen äärelle ja jossa he voivat harjoittaa omaa taiteellista ajatteluaan ja tutkimustaan. Se on paikka, jossa voi pysähtyä kiinnostavan kysymyksen äärelle ja kenties löytää vastauksia. Se on paikka, jossa pureudutaan esittävien taiteiden raja- ja välialueisiin. ETLAB on ikään kuin koetila, joka parhaimmillaan synnyttää uusia taiteellisen toiminnan ja taidepedagogiikan muotoja.

Keskeistä projektissa oli tietenkin sopivan tilan löytäminen; tietty neliömäärä, sopiva korkeus ja läheinen sijainti. Ongelmaksi muodostui sopiva korkeus – tarjolla tuntui olevan ainoastaan matalia toimistokäyttöön soveltuvia tiloja. Neliömäärästä tinkimällä sopiva tila vihdoin löytyi. Ikävä kyllä siitä oli jo jätetty tarjous – oli toimittava nopeasti. Pyörät laitettiin pyörimään uskomattomalla vauhdilla kesälomien kynnyksellä ja pian oli taskussa vuokrasopimus. Remontti käynnistettiin elokuussa tiukkaan aikatauluun sitoutuen; valmista piti olla viikolla 42. Tässä vaiheessa voin huokaista hieman ja todeta, että aikataulu piti!

Toiminta päästään aloittamaan ensi viikolla (vko 43). Ensimmäisenä käyttäjänä on tanssin lehtori Mammu Rankanen, jonka ajatuksia pääsette lukemaan tästä blogista myöhemmin syksyllä.

Hakukierros ETLABiin järjestetään kaksi kertaa vuodessa (syksy ja kevät). Mahdollisuuksien mukaan kaikki halukkaat pyritään sovittelemaan tiloihin, jotta uudesta resurssista pääsee nauttimaan mahdollisimman moni. ETLAB koostuu kahdesta treenisalista ja työtilasta ja se sijaitsee Kalasataman metroaseman lähellä osoitteessa Työpajankatu 10 A. ETLABin toiminnasta vastaa TeaKin yhteisen opetuksen keskus (opek).

Lopuksi täytyy vielä todeta, ettei mikään uusi konsepti ole valmis syntyessään ja ETLABinkin toiminta, sisällöt ja käytännöt muovautuvat ja hioutuvat hiljalleen ensimmäisen vuoden aikana (ja sen jälkeenkin). Onkin jännittävää päästä seuraamaan, mitä tapahtuu ja millainen ETLAB on vaikkapa vuoden kuluttua. Se onnistuu kätevästi esimerkiksi tätä blogia seuraamalla.

- Sanna Suonsyrjä, suunnittelija ja ETLABin projektipäällikkö

Kuvissa treenisalit

Asiasanat