Viikon alumni Tuukka Haapaniemi: Avainsanana ihmisenä olemisen taito

|
Blogi

Laulaja ja äänityöläinen Tuukka Haapaniemi on Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen osaston kasvatti. Mies tunnetaan parhaiten Club For Five –lauluyhtyeestä, jonka hän perusti yhdessä opiskelutovereidensa kanssa vuonna 2000. Tuukka on laulumusiikin kentällä tunnettu monitoimimies, jolle musiikin tekemisessä tärkeintä on hyvä yhteishenki ja kokonaisvaltaisen muusikkouden vaaliminen.

Tuukka aloitti musiikkikasvatuksen opinnot Sibelius-Akatemiassa vuonna 1998. Takana olivat vuodet Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun lukiossa ja musiikkiopistossa, jossa Tuukan pääsoitin oli alttoviulu. Tuukka kuvailee opiskeluaikaansa antoisaksi ja hauskaksi.

- Meillä oli hyvä jengi. Pitäjänmäen toimipisteessä tehtiin mielenkiintoisia ja monipuolisia juttuja. Noina vuosina luodut ihmissuhteet ovat luoneet pohjan omalle musiikilliselle verkostolleni. Urhon pubissa tuli solmittua monenlaisia ammatillisia tuttavuuksia, Haapaniemi muistelee.

Tuukan matala basso toi miehelle paljon työtarjouksia jo opiskeluaikana. Hän työskenteli freelancerina muun muassa Kansallisoopperan lisäkuorossa, Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa sekä Radion Kamarikuorossa. Club For Five perustettiin Tuukan kolmantena opiskeluvuotena, vuonna 2000. 15 vuodessa se on kasvanut opiskelijabändistä yhdeksi Suomen suosituimmaksi lauluyhtyeeksi, jonka jäsenet työllistävät itsensä täysipäiväisesti Helmi Promotion Oy -yrityksensä kautta. Yhtye harjoittelee omalla studiollaan ja sen työskentelytavat ovat hioutuneet vuosien varrella. Tuukka puhuu ”Klubin tytöistä ja pojista” ja antaa ymmärtää, että yhtye on yhtä kuin perhe.

- Välillä työminä ja siviiliminä on vaikea erottaa toisistaan. Jos meillä on ongelmia, niin puhutaan avioliitto-tasoisista ongelmista - niin läheisiä ja tärkeitä me olemme toisillemme.

Basisti ja rumpali ilman instrumentteja

Tuukan kandidaatintutkielman otsikkona oli ”Miten lauluyhtye oppii?”. Hän kiinnostui jo opiskeluaikanaan ryhmien toiminnasta ja erilaisista oppijoista. Aiheesta Tuukka sai arvokasta kokemusta ollessaan vuoden musiikin opettajan sijaisena Helsingin Suomalaisessa Yhteiskoulussa. Kokemus osoitti, että myös musiikinopettajan ura olisi ollut Tuukalle sangen varteenotettava vaihtoehto, mutta muut työt veivät mennessään. Musiikkikasvatuksen opinnot tarjosivat Tuukalle mahdollisuuden kehittää kokonaisvaltaista muusikkouttaan, minkä hän nimeää itse yhdeksi vahvuudekseen. Tuukka on Club For Fiven basisti ja rumpali - ilman bassoa ja rumpuja. Hän kertoo transkription olleen yksi hänen tärkeimmistä työvälineistään opiskeluaikoina.

- Nuotinsin Bobby McFerrinin biisejä joka ikistä hengitystä myöten. Kuuntelin rumpaleita ja nuotinsin ihan kaiken päästäkseni mahdollisimman syvälle. Tämä on minun tapani oppia ja ymmärtää. Musiikki on joskus purettava atomeiksi, jotta se voidaan kuroa uudelleen kasaan ja ilmaista rennosti ja kokonaisvaltaisesti.

Verkostoidu, kokeile, innovoi!

Nykyään Tuukkaa työllistävät Club For Fiven lisäksi erilaiset kuorot ja lauluyhtyeet. Hän toimii konsulttina ja valmentajana ja tekee tilaustyönä sävellyksiä ja sovituksia. Tuukka on luonut itse oman työnsä ja kokee, että yrittäjänä hän on löytänyt oman väylänsä.

- A cappella -laulaminen on instrumentti, jolla voidaan hyppiä mihin tahansa genreen. Osaamiseni puitteissa toimin musiikillisesti erittäin laajalla skaalalla.

Tuukka valmistui kandiksi vuonna 2008. Hän kehottaa nykyisiä opiskelijoita olemaan innovatiivisia ja avarakatseisia sekä kokeilemaan mahdollisimman monipuolisesti erilaisia asioita opintojen aikana. Hän painottaa myös verkostoitumisen tärkeyttä ja kehottaa laajaan musiikilliseen yhteistoimintaan jo opiskeluaikana.

- Ihmisenä olemisen taito ja kokonaisvaltainen muusikkous ovat tämän päivän avainsanoja, hän huomauttaa.

Vuonna 2004 Sibelius-Akatemian silloinen rehtori Gustav Djupsjöbacka soitti Tuukalle ja pyysi tätä järjestämään jotakin tervetuliaistoimintaa akatemiaan saapuville uusille opiskelijoille. Mitä teki Tuukka? Hän päätti riisua kaikilta uusilta opiskelijoilta soittimet pois ja toteuttaa Sibeliuksen Finlandian. Hän jakoi opiskelijat ryhmiin syntymäkuukausien mukaan, iski jokaiselle ryhmälle muutaman sivun partituurista ja kehotti heitä toteuttamaan kyseiset tahdit millä tahansa valitsemallaan asialla tai esineellä, vain soittimet ja lauluääni olivat kiellettyjä. Teos esitettiin Sibelius-Akatemian avajaisissa ja näin soi Finlandia uusien opiskelijoiden voimin, kahvikupein ja lattiaharjoin. Tuukka muistaa edelleen uuden opiskelijan palautteen, joka ehkä kuvastaa myös hänen pedagogista filosofiaansa: ”Musiikki ei ole sormissa vaan sydämessä.”

 

Teksti: Venla Ilona Blom (GLOMAS (Nordic Master in Global Music)/ Taideyliopiston Sibelius-Akatemia)

Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.
Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumniyhteistyöstä löydät sivulta http://www.uniarts.fi/alumniyhteistyo