Photo: Gerhard Richter

Viikon alumni Kari Ikonen: Kansainvälistyminen edellyttää menestystä kotimaassa

|
Blog

Jazzpianisti Kari Ikonen opiskeli Sibelius-Akatemian jazzosastolla vuosina 1994–2001. Hän on soittanut muun muassa Slo Motivessa ja Mia Simanaisen Ahava-yhtyeessä. Hänen omia yhtyeitään ovat Karikko sekä Kari Ikonen Trio, joka on tällä hetkellä aktiivinen myös kansainvälisesti. Ikonen saa elantonsa säveltämällä ja konsertoimalla, silloin tällöin myös opettamalla Sibelius-Akatemiassa. Ikonen toimi Sibelius-Akatemian alumnimentorointiohjelmassa jazzopiskelija Kadi Viljan mentorina.
 
Ikonen toteaa, että muusikon kansainvälistymisen siemen piilee siinä, että menestyy ja on aktiivinen kotimaassaan. Kansainvälistyminen vaatii kokemuskilometrejä sekä keikkarintamalta että keikkamyynnin ja muun musiikkibisneksen parista. Siitä pikkuhiljaa laajennetaan katsetta kotimaan rajojen ulkopuolelle, jossa Karin mukaan tärkeäksi osaksi asettuu ei vain musiikki, vaan myös sen esilletuonti/näkyvyys – ulkomusiikillinen seikka, joka on edellytys sille, että laadukas musiikki erottuu valtavasta massasta. Kari toisti, kuinka vaikeaa musiikkialalla menestyminen on eikä tilanne ole menossa ainakaan helpompaan suuntaan. Hän sanoi, että jotta kestäisi paineet ja vaikeudet, pitää todella haluta tehdä musiikkia. Into ja motivaatio pitäisi löytyä sydämestä eikä järkeillen.
 
Tuotuaan esiin vaikeimpia seikkoja Kari alkoi askel askeleelta purkamaan, miten kansainvälistymistä voi edesauttaa. Kaikista tärkein hänen antamansa vinkki oli lähteä rakentamaan näkyvyyttä järjestelmällisesti, tinkimättä taiteellisesta laadukkuudesta.
 
 
Teksti: Kadi Vija
Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.
Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumniyhteistyöstä