Viikon alumni Eriikka Maalismaa: Mieti, mitä haluat tehdä - ei sitä, mitä kuuluu tehdä

|
Blogi

Jousia Ensemble, Jousia-kvartetti, Avanti!, Helsingin kaupunginorkesteri, Tapiola Sinfonietta, Australian Chamber Orchestra, Turun filharmoninen orkesteri, Lapin kamariorkesteri ja BBC Orchestra... Viulisti Eriikka Maalismaan, 36, elämä konserttimestarina ei ole todellakaan ollut tylsää tai yksitoikkoista! Hän on yksi niistä, jotka tuntevat jatkuvaa tarvetta etsiä uutta ja toteuttaa taidetta normien ulkopuolella.

Syksyllä 2016 Maalismaa irtisanoutui 2. konserttimestarin tehtävästään Helsingin kaupunginorkesterissa. Takana on 10 vuotta pultissa istumista. "Tämä on elämäni paras päivä!" hän kertoi ajatelleensa, kun kysyin, miltä orkesteripaikan voittaminen aikoinaan tuntui. Nyt, irtisanoutumisen jälkeen, hän sanoo, ettei voisi olla onnellisempi. Kuten sanonta kuuluu, aikansa kutakin.

Maalismaa aloitti opintonsa Sibelius-Akatemiassa 19-vuotiaana vuonna 1999 ja koki sen olevan hyvin luonnollinen siirtymä Oulusta kavereiden luokse Helsinkiin. Pian hän tunsi tarvitsevansa kuitenkin etäisyyttä Suomeen jossain muualla, ja jo toisena opiskeluvuonna Maalismaa suuntasi Berliiniin Ilan Gronichin luokalle. "Mähän vaan biletin siellä… Mut ei sitä tartte kirjottaa!", hän kommentoi.

Ulkomailla asuminen ja vieraassa kulttuurissa pärjääminen tulivat kuitenkin tutuiksi, ja pari vuotta myöhemmin Maalismaa otti ja lähti Edsbergin kamarimusiikki-instituuttiin Tukholmaan, jossa häntä opettivat Mats Zetterqvist sekä Ulf Wallin. Kyseisessä oppilaitoksessa ovat myös Jousia-kvartetin juuret. Maalismaa haluaakin painottaa jousisoittajille kvartettisoiton tärkeyttä. Neljän hengen ryhmässä luodaan vankka perusta kaikelle kamarimusisoinnille sekä orkesterisoitolle intonaatiosta liidaamiseen.

Aika Edsbergissä oli Maalismaalle tärkeä hetki opinnoissa, eikä hän sieltä valmistuttuaan 2006 enää palannut koulun penkille Sibelius-Akatemiaan. Maalismaa aloitti heti valmistuttuaan työt Helsingin kaupunginorkesterissa. Hän on sitä mieltä, että suurin osa kehityksestä on tapahtunut vasta valmistumisen jälkeen ja että tärkeimmät opit hän on saanut kollegoiltaan työelämässä. Silti kysyttäessä mitä tekisit toisin vastaus on: "Ihan tosi paljon." Maalismaa kertoo muun muassa, että istuisi mielellään kaikki mahdolliset musiikinhistorian sekä -teorian luennot, eikä suorittaisi niitä rimaa hipoen vaan paneutumalla tosissaan asioihin. Monelle opiskelijalle saattaa olla edelleen epäselvää se, että näitä tietoja ja taitoja oikeasti tarvitaan ammattikamarimuusikon elämässä.

Maalismaan arki on ensi tammikuusta lähtien virallisesti freelancerin, ammattikamarimuusikon elämää. Hän on toteuttanut omaa ohjenuoraansa ja alkanut pulttiin leipääntymisen sijaan tehdä sitä, mitä haluaa tehdä. Maalismaalla on siihen kaikki edellytykset; Kunkkulan hankeen alasti juoksevasta mielipiteidensä möläyttelijästä on kouliintunut vuosien aikana uskomaton genrerajoja ylittävä muusikko, jonka määrätietoista työskentelyä voi vain ihailla vierestä.

 

Teksti: Linda Suolahti
Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.
Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumniyhteistyöstä