Kuuma peruna, avajaiset ja historian havinaa

|
Blogi

Tiistaina juhlittiin Koolla on väliä -näyttelyn avajaisia, jotka sujuivat varsin mallikkaasti. Kävijöitä riitti ja teokset pääsivät toivotulla tavalla kontaktiin yleisön kanssa. Useat teokset ovat interaktiivisia, esimerkiksi Geir Byrkjelandin Grazing jossa kävijän oma ruumiinlämpö paljastaa teoksesta piilotettuja puolia. Eetu Huhtalan Valo, tuoli, köysi-installaatio keräsi omaa kuvajaistaan peilaavia kävijöitä ympärilleen. Dylan Arnold keräsi kävijöiden mittoja suoraan galleriatilaan. Mittojen kerääminen jatkuu myös avajaisten jälkeen, joten kannattaakin käydä merkkaamassa itsensä tilaan jos et ole sitä vielä tehnyt!  

Dylan Arnold mittaa Jaakko Tuomaista ripustuksen lomassa

Ripustus jatkui ihan viime hetkille saakka, itselläni viimeiset pylpyrärivit suoristuivat vasta neljän maissa. Teoksen installointi oli muutenkin vaiheittaista, sillä tilaa käytetään varsin tiiviisti useisiin eri käyttötarkoituksiin. Maanantaina ensimmäisen vuoden opiskelijat kävivät tutustumassa galleriaan ja aiemmalla viikolla ryhmä abiturientteja saapui luennolle Kuvataideakatemian toiminnasta. Power trip- teokseni oli tarkoitus pysyä kasassa avajaisiin saakka ja jännitin ihan loppuun saakka tuhoaako satunnainen tuulenvire tai tahaton dominoefekti usean päivän intensiivisen nysväämisen. Onneksi mitään ei käynyt ja teos räsähti toivotusti vasta avajaisissa! Oli myös mukava huomata miten katsojat ottivat kontaktia pylpyröihin, osa jopa tepasteli niiden päällä! 

Pylpyräkävelyä

Avajaisten aikaan seminaarihuoneessa käytiin oppilasryhmän kokous koskien Kuvan tulevia näyttelykäytäntöjä. Opiskelijoilla on ollut huoli siitä että Kuvan galleriatilat säilyvät jatkossakin opiskelua ja ammattikäytäntöjä tukevana tahona. On toivottu että näyttelytoiminta säilyisi jatkossakin ensisijaisesti ja tasapuolisesti kaikkien opiskelijoiden mahdollisuutena esitellä omia teoksiaan. Tilaan on tulossa kesällä remontti, jossa nykyisten portaiden paikkeille rakennetaan auditorio yleisöluentoja varten, mustan huoneen paikkaa vaihdetaan ja toimistotiloja uusitaan. Muitakin muutoksia on luvassa, muun muassa luennot tulevat tiiviimmin mukaan toimintaan, näyttelyajat vaihtelevat ja ohjelma voi olla vaihteleva ylä-ja alakerran suhteen. Tilallisuuden ja näyttelysuunnittelun lehtoriksi nimitettiin lokakuun alusta seuraavalle viisivuotiskaudelle Suvi Lehtinen. Koko Kuvan näyttelytoiminta vaikuttaisi olevan myllerryksen vallassa pyörivä kuuma peruna ja jäänkin mielenkiinnolla odottelemaan mitä uudistuksia on tuloillaan.

Päivi Takala ja Markus Kåhre pitämässä puhetta

Kyselin Kuvataideakatemian tuottajalta Anni Anttoselta ja arkkitehti Eric Rawlinsilta tilan historiasta ja eri vaiheista. Galleria sijaitsee Punavuoressa, historiallisessa Merikorttelissa joka on ollut teollisuus- ja liiketilakäytössä 1920-luvulta saakka. Rakennuksen on suunnitellut W. G Palmqvist. Merikorttelissa on toiminut valmistumisensa aikona puhelinkaapelitehdas, joka siirtyi myöhemmin Salmisaareen vuonna 1939 ja tiloihin muutti Airam. Nykyään tiloissa toimii lukuisia eri alojen yrityksiä. Kuvataideakatemian tila-aikataiteiden osasto toimi Merikorttelissa vuoteen 2003. Myös taidegrafiikan osasto on toiminut samassa korttelissa nykyisen Roasteryn tiloissa. Exhibition laboratory (entinen Kuva/Tila) tuli Kuvataideakatemian näyttelytilaksi vuonna 2013. Tila toimi ennen tätä muun muassa myyntinäyttelytilana, studiona ja kampaamona, ja tämän vuoksi tehtiinkin laaja remontti ennen käyttöönottoa. Pinnat ja valot uusittiin sekä seiniä purettiin. Lokakuussa 2013 avautui Kuva/Tilan ensimmäinen näyttely Kesken Kaiken, jonka kuratoivat Villu Jaanisoo, Leevi Haapala ja Maaretta Jaukkuri. Kävijöitä Anttosen mukaan galleriassa on näyttelyä kohden noin 300 mutta esimerkiksi Kuvan Keväässä käy yleisöä keskimäärin 2000 henkilön verran.

Hienon näyttelytilan ja timanttisen näyttelyn voi käydä katsastamassa Exhibition Laboratoryssa ti-su klo 11-18 29.11 saakka. Ensi kerralla valotan Geir Byrkjelandin, tuon maagisen penkin luojan taustoja ja näkemyksiä kurssista! 

Toodles, 

Milja