Uuden tutkimuksen mukaan radio teki Sibeliuksesta kansainvälisen mediahahmon – umpinaisena pidetty 1930-luku olikin rajoja ylittävän säveltaiteen juhlaa

1930-luvulla Yleisradion ja Suomen kuuluisimman säveltäjän Jean Sibeliuksen välille syntyi kiinteä suhde, jolla oli merkitystä niin radiotoiminnan kehitykselle kuin Sibeliuksen ja länsimaisen klassisen taidemusiikin asemalle.

Jean Sibelius kirjoituspöytänsä ääressä Ainolassa vuonna 1915.
Kuva: Eric Sundström, Helsingin kaupunginmuseo

Suomen kuuluisin taidemusiikin säveltäjä Jean Sibelius (1865–1957) lopetti aktiivisen säveltämisen 1920-luvun lopulla. Samoihin aikoihin radiolähetykset yleistyivät Euroopassa. Suomessa alan keskeinen toimija oli vuonna 1926 perustettu Yleisradio, joka sai valtiollistamisen seurauksena monopoliaseman vuonna 1934.

Taideyliopiston tuore tutkimusartikkeli näyttää, miten AM-teknologian ja koordinoitujen yhteiskonserttien ansiosta Yleisradio osoitti, että sillä oli annettavaa myös kansainväliselle yleisölle. Sibeliuksen musiikki puolestaan levisi tehokkaasti maailmalle ja teki Sibeliuksesta itsestään juhlitun kansallissankarin ja kansainvälisen mediahahmon.

”Aiemmissa tutkimuksissa 1930-luku on usein nähty kulttuurisesti umpioituneena vuosikymmenenä”, sanoo vieraileva tutkija Janne Mäkelä Taideyliopistosta.

Mäkelän tutkimuksen mukaan se oli kuitenkin myös kansainvälinen – ainakin mitä tulee radion ja klassisen musiikin intensiiviseen suhteeseen.

Jean Sibeliuksen Finlandia avasi Yleisradion järjestämän Eurooppalaisen konsertin 29.10.1939 Sibelius-Akatemiassa. Kuva: Hugo Sundström 1939 / Museovirasto / Finna. Kuva on Janne Mäkelän tutkimusartikkelista, joka on julkaistu Lähikuvassa numero 1/2024.

Ahkera radiokuuntelija

”Sibelius itse oli ahkera radiokuuntelija ja pysyi AM-lähetysten, lehtien ohjelmatietojen ja henkilökohtaisten verkostojen avulla hyvin perillä myös ulkomaisista radio-ohjelmista aina 1950-luvulle saakka.”

1950-luvulla radion kansainvälinen ulottuvuus supistui uuden FM-teknologian vuoksi.

Artikkelin keskeisenä tutkimusaineistona ovat suomalaiset sanoma- ja aikakauslehdet ja Yleisradion vuosikertomukset. Tutkimuskirjallisuus käsittää musiikkia, radiotoimintaa, kansainvälisyyttä ja Sibeliusta koskevia kirjoituksia. 

Radiovalmistaja Centrum hyödynsi kuuluisaa säveltäjää sanomalehtimainoksissaan vuosina 1935–39. Kuva: Helsingin Sanomat, 17.9.1939 / Kansalliskirjasto. Kuva on Janne Mäkelän tutkimusartikkelista, joka on julkaistu Lähikuvassa numero 1/2024.

Tutustu tutkimusartikkeliin

Janne Mäkelä: Radio ja Sibelius. Rajoja ylittävä mediasuhde 1926–1957. Lähikuva 1/2024, 8–34.

Tutkimus on osa Koneen säätiön rahoittamaa Musiikkikulttuurin moninaisuus Suomessa -tutkimushanketta.