Timo Viherkenttä Taideyliopiston hallitukseen

Kokenut talouden asiantuntija ja tiede- ja taideorganisaatioiden hallitustyöskentelijä täydentää Taideyliopiston 11-jäsenistä hallitusta.

Taideyliopiston yliopistokollegio valitsi oikeustieteen tohtori Timo Viherkentän Taideyliopiston hallitukseen kaudelle 15.4.2024–31.12.2027. Hallituspaikka avautui, kun hallituksen jäsen Leevi Haapala erosi tehtävästä tultuaan valituksi Taideyliopiston Kuvataideakatemian dekaaniksi.

Oikeustieteen tohtori, dosentti Timo Viherkenttä työskentelee Aalto-yliopistossa senior fellow -tittelillä. Aikaisemmin hän on toiminut muun muassa Valtion Eläkerahaston toimitusjohtajana, valtiovarainministeriön alivaltiosihteerinä ja budjettipäällikkönä, korkeimman hallinto-oikeuden hallintoneuvoksena, Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulun työelämäprofessorina sekä Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan määräaikaisena professorina.

Viherkentällä on pitkä kokemus hallitustyöskentelystä tieteen ja taiteen alalla. Hän on toiminut muun muassa Suomen Kulttuurirahaston ja Kansallisgallerian hallitusten puheenjohtajana ja Suomen Kansallisteatterin hallituksessa. Tällä hetkellä Viherkenttä on Kansallisgallerian hallituksen varapuheenjohtaja sekä Suomen Rooman-instituutin valtuuskunnan puheenjohtaja ja hallituksen jäsen. Lisäksi hän toimii työeläkevakuuttaja Elon, Juho Vainion säätiön, Säästöpankkien Tutkimussäätiön ja Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun Säätiön hallituksissa.

Valinnassa korostui Timo Viherkentän näkemyksellinen talousosaaminen, kokemus taideinstituutioiden johtamisesta, laajat kontaktiverkostot sekä ymmärrys taiteen itseisarvosta. Viherkentän kokemus yliopistomaailmasta katsottiin eduksi.

Taideyliopiston hallituksessa on 11 jäsentä

Taideyliopiston hallituksessa on kaikkiaan 11 jäsentä, joista yliopistoyhteisön ulkopuolelta tulevat Timo Viherkentän lisäksi hallituksen puheenjohtaja Eero Holstila, varapuheenjohtaja Minna Nurminen, Jukka Kekkonen ja Sonya Lindfors. Yliopistoyhteisön sisäisiä jäseniä on kuusi. Professorijäsenet ovat Kristiina Ilmonen ja Kirsi Monni. Muuta opetus- ja tutkimushenkilöstöä sekä muuta henkilöstöä edustavat Anu Lampela ja Katariina Kivistö-Rahnasto. Ylioppilaskunnan valitsemat opiskelijajäsenet ovat Sini Kaartinen ja Mikael Karkkonen.

Hallituksen jäsenten toimikausi päättyy 31.12.2025. Poikkeuksena tästä ovat Timo Viherkenttä ja Minna Nurminen, joiden kaudet päättyvät 31.12.2027.

Taideyliopiston yliopistokollegio teki päätöksen kokouksessaan 15.4.2024.