Tammikuussa pois nukkuneen viulutaiteilija, professori, rehtori Tuomas Haapasen kattava elämäntyö julkaistu muistelmateoksena

Sibelius-Akatemian julkaisemissa muistelmissa Haapanen kertoo ainutlaatuisesta historiastaan suomalaisen musiikkielämän aitiopaikoilla

Salla Talvitie viulutunnilla 1990-luvun lopulla, Sibelius-Akatemian arkisto. Kuvaaja Pekka Elomaa

Tuomas Haapanen (1924–2024) oli suomalainen viulutaiteilija, professori ja Sibelius-Akatemian rehtori. Hänen vanhemman poikansa Jannen kirjoittamassa elämäkerrassa tavataan visionäärinen muusikko–pedagogi ja kansainvälinen vaikuttaja, joka on saanut monissa eri rooleissaan seurata aitiopaikoilta suomalaisen musiikkielämän eri ilmiöitä ja alan nousua huipulle.

Vuosisata musiikkielämän keskipisteessä

Muistelmissa Haapanen kertoo lapsuudestaan menestyvän musiikkimiehen poikana Helsingissä, koulunkäynnin vaikeuksista, kesälomien riemuista ja matkasta kohti muusikon ammattia sotavuosina sekä niiden jälkeisinä niukkoina aikoina sekä matkoistaan Pariisiin läpi sodan runteleman Euroopan. Opinnot Pariisissa olivat Haapaselle käänteentekevä vaihe, jonka musiikintäyteisiä muistoja kirjekatkelmat elävöittävät.

Kerrontaa täydentävät anekdootit ystävistä, sukulaisista, kollegoista, oppilaista ja musiikkielämän vaikuttajista. Tarinoita riittää niin esiintymisestä Nikita Hruštšhoville kuin upseereille lentosotakoulun kosteissa illanvietoissa, kiertueesta läpi Suomen junanvaunussa asuen, vaivalloisista virantäytöistä sekä mielenkiintoisista musiikki- ja urheilukilpailuista.

Kattava perintö seuraaville sukupolville

Haapasen taiteilijaura alkoi 1940-luvulla. Solisti- ja kamarimusiikkitehtävien rinnalla kulki pitkään työ muusikkona Radion sinfoniaorkesterissa, mutta vaikuttavimman elämäntyönsä Haapanen teki arvostettuna pedagogina ja johtajana Turun musiikkiopistossa 1962-1978 sekä Sibelius-Akatemiassa vuodesta 1978 alkaen.

Useat suomalaiset kilpailumenestyjät, konserttimestarit, orkesterimuusikot ja pedagogit kuten Elina Vähälä, Réka Szilvay, Pekka Kuusisto ja Petteri Iivonen ovat olleet Haapasen oppilaita. Haapanen on tehnyt myös mittavan uran kansainvälisten kilpailulautakuntien jäsenenä sekä Kansainvälisten musiikkikilpailujen maailmanliitossa ja lienee ainut, joka on kuullut kaikkien Kuopion ja Sibelius-viulukilpailujen jokaisen kilpailusuorituksen.

Lisätietoja

Janne Haapanen
jannehaapanen3@gmail.com

Haapanen, Janne: Tuomas Haapanen – Vuosisata musiikkielämän aitiopaikoilla

Sibelius-Akatemian julkaisuja 27
Painettu: ISBN 978-952-329-340-3, ISSN: 2341-8257
PDF: ISBN 978-952-329-341-0, ISSN: 2489-7973
Helsinki 2023