Taideyliopiston tutkimuksesta vastaavaksi vararehtoriksi Jaana Erkkilä-Hill

Taideyliopiston tutkimuksesta ja tohtorikoulutuksesta vastaavaksi vararehtoriksi on valittu taiteen tohtori Jaana Erkkilä-Hill. Valinnassa korostettiin erityisesti Erkkilä-Hillin johtajakokemusta, näyttöjä tutkimusrahoituksen hankkimisesta ja monialaista taiteen tuntemusta. Valinnan teki Taideyliopiston hallitus kokouksessaan tiistaina 12.2.2019.

Jaana Erkkilä-Hillin kuva
Petri Summanen

”Monialainen tutkimusyhteistyö Taideyliopiston sisällä on vahvistunut merkittävästi viime vuosina. Jaana Erkkilä-Hillin laaja-alaisen kokemuksen myötä meillä on entistä paremmat mahdollisuudet tuottaa yhteiskuntaan taiteen näkökulmia ja uutta ymmärrystä sekä vahvistaa tutkimuksemme vaikuttavuutta”, sanoo Taideyliopiston rehtori Jari Perkiömäki

Taideyliopiston tutkimuksen painopistealueita ovat taidekasvatuksen tutkimus, taiteen historian tutkimus ja taiteellinen tutkimus. Erkkilä-Hill korostaa, että tieteen- ja taiteenalat ylittävää yhteistyötä lisäämällä voidaan vahvistaa tutkimuksen yhteiskunnallista roolia. 

”Taideyliopistolla on mahdollisuus nostaa taiteellinen tutkimus entistä voimakkaammin osaksi monitieteistä tutkimusta, jossa taiteilijan ääni ja ainutlaatuinen kokemuksellisen tiedon tuottama näkökulma ovat vielä aliedustettuina. Taideyliopiston tutkimuskeskuksilla ja yksittäisillä tutkijoilla on paljon annettavaa sekä akateemiseen tutkimukseen että yhteiskunnalliseen keskusteluun”, Erkkilä-Hill sanoo.

Erkkilä-Hillin omia tutkimusintressejä ovat erityisesti taiteen vaikuttavuus ihmisen maailmankuvaan, hyvinvointiin ja ihmisten väliseen vuorovaikutukseen. 

Jaana Erkkilä-Hill toimii tällä hetkellä Lapin yliopistossa taiteiden tiedekunnan varadekaanina ja kuvataiteen professorina. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2000 ja taiteen tohtoriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2012. Vararehtorilta edellytettyä johtamiskokemusta Erkkilä-Hill on kerryttänyt myös ammattikorkeakoulu Novian kulttuurialojen tutkimus- ja kehitysjohtajana sekä Pohjoismaisen taidekoulun rehtorina. Erkkilä-Hill on julkaissut aktiivisesti ja toimii edelleen myös taiteilijana. 

Erkkilä-Hill aloittaa viisivuotisen kautensa 1.4.2019.