Taide haastaa ilmastopolitiikan keskustelutilaisuudessa

e l i n v o i m a on metsää, luontosuhdetta ja ihmisen ympäristöahdistusta käsittelevä lopputyöesitys, joka sai kantaesityksensä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa lokakuussa 2018. Paljon kiinnostusta herättäneestä esityksestä on nyt tulossa viisi lisänäytöstä helmikuulle 2019. Helmikuussa ohjelmassa on myös yhteiskunnan ja ympäristön hätätilaa ruotiva keskustelutilaisuus, joka haastaa eduskuntapuolueita kertomaan reseptinsä kriisin selättämiseksi.

Mies seisoo teatterilavalla ja hänen taustallaan pimeydestä erottuu kaksi metsureiksi pukeutunutta hahmoa.
Sanni Siira

Elinvoiman käsikirjoittaja, dramaturgi Ilja Lehtinen sai ponnen tekstilleen syvenevästä ympäristökriisistä ja sen aiheuttamasta henkilökohtaisesta turhautumisesta. 

”Ilmasto lämpenee, metsien hakkuumäärät kasvavat ja luonnon monimuotoisuus vähenee hälyttävää tahtia. Ihminen muuttaa sekä itsensä ettämuiden lajien elinolosuhteita kaikkialla maapallolla. Yhteiskunnan perusteet järkkyvät: jotta selviäisimme, kaiken, mukaan lukien ajattelumme, tuntemisemme ja kokemuksemme tulisi muuttua,” Lehtinen sanoo.

Hän kertoo kokevansa, että muutoksen valtavuus ja velvoittavuus realisoituu yhteiskunnallisessa keskustelussa vain vaivoin. Taide on Lehtisen mielestä tässä keskeisessä asemassa. Taiteen kautta on mahdollista nostaa pinnalle vaikeasti käsiteltäviä tunteita, kuten surua, ahdistusta, pettymystä ja aggressiota. Taide voi ennakkoluulottoman ja riskialttiin luonteensa ansiosta vapauttaa emotionaalisia tukkeumia ja näin edesauttaa sopeutumista tulevaan muutokseen.

Elinvoiman yhteen sitovana lankana toimivat kirjoittajan henkilökohtaiset, ekologista hätätilaa pohtivat päiväkirjamerkinnät. Niiden rinnalla etenevät kohtaukset käsittelevät suomalaista metsää sekä metsäsuhdetta. Kohtaukset siirtyilevät historiasta nykypäivään ja sisältävät niin dokumentaarista materiaalia kuin runollisia näkyjäkin.

Lavalla nähdään näyttelijäntaiteen opiskelijat Juha Ekola, Jutta Järvinen, Satu Tuuli Karhu, Eetu Känkänen sekä Inka Reyes. Esityksen on ohjannut Tuomas Rinta-Panttila. Äänisuunnittelusta vastaa Hanna Rajakangas, valosuunnittelusta Julia Jäntti ja pukusuunnittelusta Hanna Hakkarainen. Tilasuunnittelusta vastaavat Julia Jäntti ja Tuomas Rinta-Panttila.

Keskustelutilaisuudessa pohditaan, voiko taide työntää yhteiskuntaa mielekkäämpään suuntaan

Sunnuntaina 17. helmikuuta nähtävän elinvoima-esityksen jälkeen luvassa on Taide ekokriisin aikakaudella-keskustelutilaisuus, jossa yhteiskuntamme ja ympäristömme hätätilaa ruotii joukko asiantuntijoita teatterin, ympäristöajattelun ja yhteiskuntatieteiden saralta. Tilaisuus pohtii taiteen roolia maailman murroksessa. Näkyykö kriisi kulttuurielämässä, ja jos, niin miten? Kuinka ajattelulle ja toiminnalle saataisiin murrettua uusia uomia? Ketkä ovat yhteiskunnallisesti vastuussa muutoksen aikaansaamisesta?

Keskustelun alustavat Greenpeace Nordicin maajohtaja Sini Harkki ja BIOS -tutkimusyksikön sekä Mustarinda-seuran perustajajäsen, taiteilija Antti Majava. Tämän jälkeen vuorossa on paneelikeskustelu, johon osallistuvat Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho, taiteilija-aktivisti Pauliina Feodoroff, Itä-Suomen yliopiston tutkija Sanna Ryynänen sekä e l i n v o i m an kirjoittaja, dramaturgi Ilja Lehtinen. Keskustelun moderaattoreina toimivat Teatterikorkeakoulun ohjauksen professori Saana Lavaste ja Greenpeacen Sini Harkki.

Koska tilaisuus järjestetään vaalien alla, on kaikille eduskuntapuolueille tarjottu mahdollisuus lähettää tilaisuuteen oma edustajansa antamaan oman, minuutin kestoisen kommenttinsa esiin nousevista teemoista. Myös yleisöllä on mahdollisuus kommentoida ja esittää kysymyksiä.

Tilaisuuden järjestää Teatterikorkeakoulun Alumnit ry yhteistyössä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ohjauksen ja dramaturgian koulutusohjelmien kanssa.

Taide ekokriisin aikakaudella -tilaisuus:

Aika: Sunnuntaina 17.2. klo 15.00–17.30
Paikka: Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Tori, Haapaniemenkatu 6, Helsinki

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.