Sibelius-Akatemian kanteleopiskelijat menestyivät kansainvälisessä kantelekilpailussa Jyväskylässä

3.-5.5.2024 järjestettiin seitsemäs kansainvälinen kantelekilpailu solistisarjoissa sekä katselmustyyppinen KanteleKimara Jyväskylässä. Eri sarjoissa oli 140 osallistujaa 8-vuotiaista harrastajista ammattilaisiin Suomesta, Latviasta, Eestistä ja Japanista.

Kantele

Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksesta ja tutkintokoulutuksesta osallistui kilpailuihin seitsemän kanteleensoittajaa. Yli 18-vuotiaiden sarjassa kilpailivat klassisen musiikin nuorisokoulutuksessa opiskelevat espoolainen Ilona Hauru, sastamalalainen Sanni Rusama ja lahtelainen Unna Ulmanen. Ammattilaisten sarjassa kilpailivat kansanmusiikin aineryhmän opiskelija Aurora Fustinoni sekä Iida-Maria Kuronen, Kristine Tukre ja Nea Wunsch Pianon, harmonikan, kitaran ja kanteleen aineryhmästä. Heidän taidokkaisiin ja monipuolisiin, itse valittuihin kilpailuohjelmistoihinsa kuului muun muassa Jean Sibeliuksen, J. S. Bachin, Harri Wessmanin, Preben Antonsenin, Rodney Sharmanin ja Pekka Jalkasen sävellyksiä sekä itse sovitettua ja improvisoitua musiikkia. Kilpailun päätöskonsertissa Jyväskylän Hannikaissalissa Ilona Hauru soitti Takashi Yoshimatsun sävellyksen Gigue of Forest ja Iida-Maria Kuronen esitti kaksi osaa Harri Suilamon teoksesta Unohduksen pisara – rukousnauhasonaatteja konserttikanteleelle.

Ilona Hauru
Kristine Tukre
Iida-Maria Kuronen

Kilpailun järjesti Kanteleliitto ry yhteistyössä Kanteleensoiton Opettajat ry:n ja Suomalaisen musiikkikampuksen kanssa. Kilpailun päätuomarina toimi MuT Pauliina Syrjälä. Rahoittajina olivat mm. Keski-Suomen musiikinedistämissäätiö, Martti Pokela -säätiö ja Suomen Musiikintekijät ry. Viikonlopun aikana oli myös mahdollisuus tutustua Suomen kantelemuseoon sekä kuunnella konsertteja ja pop up -esityksiä eri puolilla kaupunkia. Tapahtumassa julkaistiin myös kanteleen oppimateriaaleja ja nuottikirjoja ja pidettiin soitinrakentajien ja kantelealan toimijoiden esittely- ja myyntitapahtuma.