Sibafest avaa ovet ensimmäistä kertaa musiikinopiskelun kulisseihin

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian päätapahtuma Sibafest valtaa Musiikkitalon 26.–27.1.2024. Sibafest on lähtölaukaisu vuoteen, joka tarjoaa lähes tuhat konserttia.

Festivaalilla yleisö pääsee konserttien lisäksi osallistumaan muun muassa Figaron häät -oopperan harjoituksiin ja brasilialaisten rytmien soittopajaan, kokeilemaan urkujen soittoa, tanssimaan teknokeikalle, kurkistamaan sinfoniaorkesterin kulisseihin sekä osallistumaan paneelikeskusteluihin ja taiteen- ja metsäntutkimustieteen dialogiin. Festivaalin pääosassa ovat Sibelius-Akatemian opiskelijat, opettajat sekä yleisö – yhdessä ja erikseen.  

Kymmenettä kertaa järjestettävä Sibafest on Sibelius-Akatemian joka toinen vuosi järjestettävä päätapahtuma, joka esittelee akatemian kansainvälisesti korkeatasoista konserttitoimintaa. Esiintyminen on tärkeä osa Sibelius-Akatemian opintoja, ja festivaali antaa näkymän musiikinopintojen monialaisuuteen.  

”Sibafestilla sekä talon väki, että yleisö on tervetullut kokeilemaan jotain itselleen uutta – konserttielämysten lisäksi vaikkapa improvisoimaan oopperaa tai tutustumaan itselle vieraampaan musiikilliseen estetiikkaan. Sibafest on koko akatemian juhla, jossa avaamme taiteellisen työmme saloja, pedagogisia käytänteitä ja ajatuksia. Samalla tutustumme uusiin ihmisiin,  keksimme uusia yhteistyökujeita ja pidämme hauskaa”, kertoo Sibafestin taiteellinen johtaja Merzi Rajala.   

Harvinainen mahdollisuus kurkistaa musiikinopiskelun taustatyöhön 

Sibelius-Akatemian opiskelijat opiskelevat ja esiintyvät maailmanluokan tiloissa Musiikkitalolla. Yleisö pääsee ensimmäistä kertaa osallistumaan näin laajasti konsertteja edeltäviin harjoituksiin ja työpajoihin musiikinopiskelijoiden kanssa.  

Festivaalin kymmenet konsertit, harjoitukset, työpajat ja keskustelut ovat yleisölle maksuttomia. Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin konsertti on festivaalin ainoa maksullinen tilaisuus. 

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri esiintyy Sakari Oramon johtamana Musiikkitalon konserttisalissa 27.12024. Ylösnousemuksia-konsertissa kuullaan Messiaenin, Beethovenin ja Bartókin teoksia. Solisteina esiintyvät Sibelius-Akatemian opiskelijat viulisti Iidamari Ahonen, sellisti Artturi Aalto ja pianisti Tsotne Sidamonidze. Ennen konserttia orkesteri avaa ovensa back stagelle. Orkesteritoimintaa esittelevät opiskelijat, tuottajat ja kapellimestari Sakari Oramo.  

Festivaalin ohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan tammikuussa 2024.