Marja Makarow nimitetty Academia Europaean presidentiksi

Taideyliopiston hallituksen jäsen, professori Marja Makarow aloittaa kautensa Academia Europaean presidenttinä lokakuussa 2021.

Professori Marja Makarowista tulee seitsemäs Academia Europaean presidentti sen perustamisesta lähtien vuonna 1988. Hän on samalla arvostetun tiedeyhteisön ensimmäinen naispuolinen presidentti. Jäsenistöön kuuluu yli 4000 huippututkijaa, heidän joukossaan yli 70 nobelistia.

Academia Europaean päämaja on Lontoon yliopiston yhteydessä, jonka lisäksi sillä on seitsemän alueellista sivutoimipistettä eri puolilla Eurooppaa. Bergenissä toimii EU-hankkeita käsittelevä keskus ja Grazissa datakeskus. Jäseneksi voi päästä kutsusta vertaisarvioinnin jälkeen. AE kattaa kaikki tieteellisen ja taiteellisen tutkimuksen alat.

”Jäsenistössä on 70 suomalaista ja taidealoilta vain yksi. Tähän täytyy saada muutos. Tukeudunkin Taideyliopiston tutkijoihin seuraavan kauden avautuessa”, Makarow sanoo.

Makarow on molekyylibiologi ja Biokeskus Suomen johtaja. Hän on toiminut muun muassa Suomen Akatemian tutkimuksen ylijohtajana, Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin hallintoneuvostossa, Euroopan tiedesäätiön (ESF) pääjohtajana ja Helsingin yliopiston vararehtorina.

Taideyliopiston hallituksen jäsenenä Makarow toimii kaudella 2018-2021. Lisäksi hän toimii puheenjohtajana Taideyliopiston tutkimuksen kokonaisarvioinnin (2021-2022) ohjausryhmässä.