Lukuvuoden avajaisissa suunnattiin katseet tulevaan: ”Korona on tehnyt näkyväksi sekä taiteen että kulttuurin itseisarvon, että niiden taloudellisen merkityksen koko Suomelle”

Taideyliopiston lukuvuoden 2021–2022 avajaisia juhlittiin etäyhteyden välityksellä torstaina 2.9.2021. Puheissa korostuivat koronan vaikutukset kulttuuri- ja taidealaan sekä toivo koronan jälkeisestä uudesta normaalista elämästä.

kolme esiintyjää lavalla

Lukuvuoden avajaiset käynnistyivät opiskelijoiden esittämällä jazz-musiikilla sekä rehtori Kaarlo Hildénin puheella.  Hildén nosti puheessaan esille koronan vaikutukset opiskeluun ja yhteisöllisyyteen, mutta korosti samalla poikkeusolojen olevan ohi.

”Olemme päättäneet kääntää puheen rajoittamisesta mahdollistamiseksi. Emme anna koronan estää lauantain Feel Helsinki -festivaalia, vaan olemme muokanneet ohjelmaa antaaksemme nuorille taiteilijoille tilaisuuden päästä esille ja toteuttaa missiotaan”.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen kertoi koronan tehneen näkyväksi sekä taiteen että kulttuurin itseisarvon, että niiden taloudellisen merkityksen koko Suomelle. Kurvinen lupasi puheessaan tehdä kaikkensa, että taide- ja kulttuuriala saataisiin nopeasti auki ja uuteen nousuun.

”Kesäkuussa käynnistyneen kulttuurialan jälleenrakennushankkeen tavoitteena on löytää konkreettisia, käytännöllisiä ratkaisuja alan haasteisiin valtion ja toimijoiden yhteistyöllä”.

Ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Sini Kaartinen kertoi tunnistaneensa huolen, joka opiskelijoilla on ollut opinnoista ja jaksamisesta koronapandemian aikana.

”Haluan kiittää kaikkia, jotka ovat kyselleet kanssaopiskelijoilta jaksamisesta, pitäneet yhteyttä kurssikavereihin ja olleet yhteydessä ylioppilaskuntaan huomatessaan ongelmia”.

Kaartinen muistutti kanssaopiskelijoita uskomaan itseensä ja taiteen tulevaisuuteen.

”Me olemme tulevaisuus ja me voimme tehdä muutoksen”.

Lukuvuoden avajaisissa julkistettiin myös Taideyliopiston vuoden alumnit, jotka ovat Eija Ahvo, Markku Kaikkonen ja Outi Pieski. Lisäksi avajaisten ohjelmassa nähtiin opiskelijoiden musiikkia, videoteoksia ja stand-upia.

Avajaisten juontajina toimivat opiskelijat Johannes Pessi, Sara-Maria Pirhonen ja Viivi Tigerstedt.