Hurraa! Vietämme 10-vuotisjuhlaa vuonna 2023! Juhlavuoden aikana keskitymme katsomaan tulevaisuuteen.

Lukuvuoden avajaisia ja Uniarts Festiä vietettiin rinnakkain yliopistovaltauksen kanssa

Taideyliopisto juhli 10-vuotista taivaltaan perjantaina 22.9.2023. Juhlallisuudet alkoivat lukuvuoden avajaisilla, joissa kuultiin vaikuttavia puheita taiteesta ja yhteiskunnasta sekä julkistettiin yliopiston Vuoden alumnit. Ilta jatkui Uniarts Fest -taidefestivaalilla, jossa vuorottelivat taide ja yhteiskunnalliset keskustelut.

Juontajat nostavat maljan

Lukuvuoden avajaiset käynnistyivät rehtori Kaarlo Hildénin puheella. Hildén korosti puheessaan kansainvälisyyden vaalimisen tärkeyttä Taideyliopistolle.

”Jokainen kynnys, joka asetetaan vaikeuttamaan parhaiden opiskelijoiden ja asiantuntijoiden rekrytointia korkeakouluihimme heikentää suomalaisen taiteen, tieteen ja osaamisen tasoa ja Suomen kilpailukykyä. Maahanmuuton haasteet on otettava tosissaan, mutta vähintään yhtä tosissaan on otettava se, ettemme pärjää täällä yksin”, Hildén viittasi hallituksen suunnittelemiin maahanmuuttopolitiikan sekä EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksujen kiristyksiin.

Puheessaan Hildén myös osoitti tukensa Taideyliopiston torstaina vallanneille opiskelijoille, jotka osoittavat mieltään hallituksen kaavailemia opiskelijoihin kohdistuvia leikkauksia vastaan.

Myös ylioppilaskunnan puheenjohtaja Viivi Tigerstedt osoitti tukensa opiskelijoiden valtaukselle ja korosti opiskelijoiden ja yliopiston johdon välisen yhteistyön merkitystä.

”Historia kirjoittaa itseään, kun yliopiston valtaus ja avajaiset sujuvat samassa tilassa sulassa sovussa. Tämäkin on meillä mahdollista”.

Avajaisten juhlapuhujana kuultiin Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) johtajaa Kaisa Rönkköä, joka korosti puheessaantaiteen yhteiskunnallista tehtävä ja taiteen vapautta osana demokratian, vapaan yhteiskunnan turvaamista.

”Taiteella on yhä tärkeämpi tehtävä pitää yhteiskunta moniarvoisena, toista arvostavana ja vapaana ajatuksille, joita emme vielä tiedä edes ajattelevamme”.

Lue avajaispuheet:

Vuoden alumnit yhteiskunnallisesti vaikuttavia taiteilija-tutkijoita

Avajaistilaisuudessa julkistettiin Taideyliopiston vuoden alumnit, jotka ovat Jan-Erik An­ders­son, An­net­te Ar­lan­der ja Anna Kuop­pa­mä­ki.

“Tänä vuonna Vuoden alumneiksi valittiin yhteiskunnallisesti vaikuttavia taiteilija-tutkijoita. Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa, ja haluamme kiinnittää huomiota siihen, miten eri tavoin taiteen tutkimus vaikuttaa ja näkyy yhteiskunnassamme”, korosti rehtori Kaarlo Hildén lukiessaan valintaperusteita.

Vuoden alumnien valinta on vuosittain jaettava tunnustus Taideyliopiston kasvateille, jotka ovat toiminnallaan vahvistaneet esikuvallisesti taiteen ja taiteilijakoulutuksen ainutlaatuista arvoa ja merkitystä.

Uniarts Fest täytti kampuksen taiteella ja puheohjelmalla

Avajaisjuhlallisuuksien jälkeen ilta jatkui Uniarts Festin ohjelmalla, joka keräsi noin 1500 tapahtumakävijää. Ohjelmassa nähtiin taideyliopistolaisten tuoreinta taidetta, kiinnostavia yhteiskunnallisia keskusteluita tulevaisuuden aineksista ja päästiin kurkistamaan opastetuilla kierroksilla tiloihin ja paikkoihin, jotka ovat normaalisti suljettuina yleisöltä.

Katso videokooste tapahtumasta

Historian viides taidefestivaali

Taideyliopiston yhteinen taidefestivaali järjestettiin ensimmäisen kerran Musiikkitalossa kesäkuussa 2019 nimellä Feel Helsinki ja se houkutteli paikalle yli 5500 kävijää. Koronapandemian aikana tapahtuma on järjestetty osin Musiikkitalossa ja osin virtuaalisesti. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin toisen kerran yliopiston Sörnäisten kampuksella. Tapahtuman nimi vaihtui vuonna 2022 Uniarts Festiksi.