Kolme vinkkiä oopperakäyntiin

Oletko oopperaneitsyt, jännittääkö oopperaan tulo? Ei hätää, tässä Sibelius-Akatemian sisäpiirivinkit rentoon oopperakokemukseen.

Kaksi naista ja miestä laulavat toisilleen värikkäässä oopperalavastuksessa
Uupi Tirronen

Pukukoodi

Sellaista ei ole. Oopperaa saa tulla katsomaan juuri sellaisena kuin on. Et tarvitse iltapukua tai lakerikenkiä oopperasta nauttimiseen. Sen sijaan voit kääntää huomion esiintyjien upeaan puvustukseen ja näin korona-aikana voit panostaa tyylisi mukaiseen kasvomaskiin.

Lavastus ja puvustus

Ooppera on moniaistillinen ilotulitus. Musiikin lisäksi voit uppoutua esityksen aikana ihmettelemään taidokasta lavastusta ja puvustusta. Oopperaproduktioissa on aina mukana liuta kovan luokan ammattilaisia varmistamassa kokonaisvaltaisen elämyksen.

Ymmärränkö mitään?

Aivan varmasti! Vaikka esitykset ovat useimmiten vieraalla kielellä, ovat esitykset kuitenkin tekstitetty. Kohdista katseesi näyttämän oikeaan yläreunaan ja löydät sieltä tekstitysnäytön. Jos et jaksa seurata tekstejä, niin voit vain antautua täysin musiikin vietäväksi ja nauttia kielällä kuin kielellä.

Kiinnostuitko?

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oopperaopiskelijat esittävät syksyllä 2020 kaksi oopperaa. Syyskuussa nähtiin Mozartin koomisen oopperan klassikkoteos Così fan tutte ja marraskuussa 20.–27.11. vuorossa on Benjamin Brittenin kolminäytöksinen koominen ooppera Albert Herring.