Italialainen huippufilosofi Emanuele Coccia luennoi syyskuussa Helsingissä

Luontoon ja erityisesti kasvien elämään perehtynyt italialainen filosofi Emanuele Coccia pitää yleisölle avoimen luennon keskiviikkona 20.9.2023 Taideyliopiston Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön kutsumana.

Emanuele Coccia puolivartalokuvassa.
Emanuele Coccia, kuva: Frank Perrin

Emanuele Coccia (s. 1976) on tunnettu erityisesti kasvien puolustamisesta ja puhuu ”animaalisesta rasismista”, joka rajaa kasvikunnan muun yhteiskunnan ulkopuolelle.

”Kasvit on unohdettu, kasveilla ei ole sijaa maailman selittämisessä. Voimmeko enää ympäristökatastrofin aikakaudella ymmärtää itsemme erillisinä fotosynteesiin kykenevistä kasveista, joihin olemisemme kietoutuu jokaisessa hengenvedossa?”, kysyy Coccia.

Coccia on ollut mukana useissa taideproduktioissa ja on kiinnostunut kuvien ontologiasta ja niiden määrittelevästä vallasta. Hänen mukaansa ihmiset, jotka ajattelevat luontoa, osaavat tunnistaa myös luonnon kulttuurisen luonteen. Taiteilijat ovat näin tärkeitä uusien maisemien luojia. Hän oli mukana esimerkiksi Puut-näyttelyssä, (Trees, Pariisin Cartier Foundation for Contemporary Art 2019) joka antoi äänen taiteilijoille, puutarhureille ja filosofeille, jotka ovat esteettisellä tai tieteellisellä työskentelyllään kehittäneet tiiviin yhteyden puihin.

Emanuele Coccia väitteli filosofian tohtoriksi Firenzen yliopistossa vuonna 2005 ja on toiminut tutkimusprofessorina muun muassa Tokiossa, Buenos Airesissa sekä Columbian ja Harvardin yliopistoissa. Hän on kirjoittanut neljä kirjaa, joista Kasvien elämä -teos on julkaistu myös suomeksi vuonna 2020. Vuodesta 2011 Coccia on toiminut Pariisin École des hautes études en sciences sociales -tutkimusinstituutin apulaisprofessorina.

Yleisöluento syyskuussa Tanssin talossa

Emanuele Coccia pitää Suomen-vierailunsa aikana yleisölle avoimen Saastamoinen Foundation Keynote -luennon sekä tapaa Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijoita, alumneja ja suomalaisen taidekentän toimijoita. Tilaisuus järjestetään keskiviikkona 20.9.2023 klo 17 Tanssin talossa, Kaapeliaukio 3. Luento on englanninkielinen.

Coccia on seitsemäs Saastamoinen Foundation Keynote -luennoitsija

Coccian vierailu on osa Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön vuonna 2014 aloittamaa kuvataiteen kansainvälistymisohjelmaa, johon kuuluu luentojen ja vierailevien professoreiden lisäksi muun muassa kansainvälistä mentorointi- ja residenssitoimintaa akatemian maisteriopiskelijoille ja alumneille.

Luento on seitsemäs Taideyliopiston Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön järjestämä Keynote-puheenvuoro. Kerran vuodessa järjestettävän luennon puhujiksi kutsutaan kansainvälisesti merkittäviä taidealan toimijoita.

Viime vuonna brittiläinen taiteilija, professori ja tutkija Sonia Boyce hurmasi täyden salin Tanssin talossa. Keynote-sarjan ensimmäinen puhuja oli vuonna 2016 Okwui Enwezor, Münchenin Haus Der Kunstin johtaja ja vuoden 2015 Venetsian biennaalin kuraattori. Vuonna 2017 luennoi taiteilijaduo Elmgreen & Dragset, samaisen vuoden Istanbulin biennaalin kuraattorit, ja 2018 Adam Szymczyk, joka on toiminut mm. Documenta 14:n taiteellisena johtajana. Vuonna 2019 luennon piti Martha Rosler, yhdysvaltalainen feministisen taiteen edelläkävijä, ja vuonna 2020 latinalaisamerikkalaisen taiteen tuntija Andrea Giunta, vuoden 2020 Mercosul-biennaalin pääkuraattori.