Helmi Vesa -pianokilpailu tuo lavalle ranskalaista ohjelmistoa Debussyn ja Ravelin varjoista

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian pianonsoiton opiskelijoille tarkoitettu kilpailu järjestetään nyt 14. kertaa.

Sibelius-Akatemian Konserttisalissa 24.-26.3.2023 käytävään kilpailuun osallistuu 43 eri-ikäistä pianotaituria. Heistä 38 opiskelee Sibelius-Akatemian klassisen musiikin osastolla ja 5 nuorisokoulutuksessa.

Kilpailun pakollisessa ohjelmistossa kuullaan vuoden 2000 jälkeen sävellettyä suomalaisen tai Suomessa asuvan säveltäjän musiikkia. Vapaavalintaisen ohjelmiston kautta on haluttu tällä kertaa tarkastella vähemmälle huomiolle jäänyttä ranskalaista ohjelmistoa: kilpailijat ovat saaneet valita ohjelmistoonsa teoksia Maurice Ravelin ja Claude Debussyn aikalaisten Lili Boulangerin, Nadia Boulangerin, Emmanuel Chabrierin, Cécile Chaminaden, Gabriel Faurén, Charles Koechlinin, Francis Poulencin ja Florent Schmittin pianosävellyksistä. Kilpailulla on suuri pedagoginen merkitys tuleville ammattilaisille

”Näiltä säveltäjiltä löytyy paljon fantastista pianomusiikkia, jota verrattain harvoin kuullaan. Siihen tutustuminen on avartavaa opiskelijoille ja varmasti yleisöllekin. Syväsukellus tietyn säveltäjän tai tyylikauden musiikkiin valmistelee opiskelijoita omien taiteellisten kokonaisuuksien suunnitteluun. Kun opiskelijat valmistavat samankaltaisia teoksia ja kuulevat toisiaan, jokaisen ohjelmistotuntemus ja ymmärrys paranee”, kertoo kilpailutoimikunnan jäsen, Sibelius-Akatemian pianomusiikin professori Antti Siirala.

Kilpailun juuret professorinrouvan muistorahastossa

Helmi Vesa -kilpailu sai alkunsa, kun professorinrouva Helmi Vesa perusti testamentissaan muistorahaston, jossa velvoitettiin jakamaan apurahoja tai stipendejä menestyville pianonsoiton opiskelijolle. Ensimmäinen kilpailu järjestettiin vuonna 1986. Yhdessä erässä käytävään kilpailuun saavat osallistua Sibelius-Akatemiassa pääaineenaan pianonsoittoa opiskelevat klassisen musiikin osaston opiskelijat, jotka eivät ole suorittaneet maisterintutkintoa, sekä nuorisokoulutuksen opiskelijat. Tällä kertaa kilpailun tuomaristoon kuuluvat pianistit Emil Holmström, Ewa Kupiec ja Jan Jiracek von Arnim sekä Royal Northern College of Musicin pianokoulutuksen johtaja Graham Scott. 

Kilpailussa jaetaan enintään kymmenen samansuuruista palkintoa, ja jaettavana on noin 20 000 euroa. Kilpailijoita ei aseteta paremmuusjärjestykseen. Tuomaristo voi halutessaan jakaa myös tunnustuspalkintoja. Yhdelle kilpailijalle myönnetään lisäksi kilpailun kiertopalkinto, pieni hopeinen flyygeli, johon kaiverretaan palkinnonsaajan nimi. Kilpailu rahoitetaan Sibelius-Akatemian tukisäätiön Helmi Vesa -muistorahastosta. 

Kilpailutapahtumat

Kilpailu käydään yhdessä erässä 24.-26.3.2023. Kilpailutapahtumat järjestetään päivittäin Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Konserttisalissa (Pohjoinen Rautatiekatu 9, Helsinki). Palkintojenjako järjestetään samassa salissa sunnuntaina 26.3. 2023 klo 18.30.

Lisätietoja

Terhi Luukkonen
terhi.luukkonen@uniarts.fi