Haku Jan van Eyck Academien alumniresidenssiin auki maaliskuussa

Haku Maastrichtissa sijaitsevaan Jan van Eyck Academien alumniresidenssiin on auki 1.-31.3.2024. 11 kuukauden pituinen residenssijakso alkaa 15.1.2025 ja päättyy 15.12.2025.

Kuva studiotilasta, takana ruutuikkuna.
Tiina Pyykkinen, Open Studios 2022. Photo Jan van Eyck Academie

Kuvataideakatemian alumneille suunnatut residenssiohjelmat tukevat kuvataiteilijoiden maisteritutkinnon jälkeisiä jatko-opintoja korkeatasoisissa residenssikeskuksissa. Residenssiohjelma on osa Taideyliopiston Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön yhteistyöhanketta, joka rakentaa dialogia taiteen opetuksen ja kansainvälisen taidekentän välille. 

Jan van Eyck on Euroopan tunnetuimpia monialaisia jatko-opintoihin keskittyviä residenssikeskuksia. Sen ohjelmassa työskentelee vuosittain n. 45 taiteilijaa, suunnittelijaa, tutkijaa, kirjoittajaa ja kuraattoria eri maista. Residenssit voivat olla luonteeltaan tutkimuksellisia tai tuotannollisia.  

Jokaiselle osallistujalle tarjotaan aikaa, tilaa ja asiantuntemusta taiteellisen toiminnan syvälliseen kehittämiseen. Yhteinen piirre valituille taiteilijoille on utelias, avoin ja sitoutunut asenne, ja osallistujien työt ilmentävät tutkivaa ja sitoutunutta taidekäytäntöä. Residenssitaiteilijat voivat hyödyntää viiden laboratorion (Ruoka, Materiaali, Valokuvaus ja audiovisuaaliset mediat, Paino ja julkaisu, Tulevaisuuden materiaalit) ja kolmen osaston (Luonnontutkimuksen, Taiteen ja yhteiskunnan sekä Tutkimuksen ja koulutuksen) tiloja ja asiantuntemusta sekä hyvin varustettua kirjastoa.

Residenssissä asuvat taiteilijat viettävät 11 kuukautta studioissaan ja akatemiarakennuksessa työskennellen, vierailevien neuvonantajien ja henkilökunnan ohjaamana ja tukemana. Residenssissä he pääsevät kehittämään tutkimustaan perusteellisesti osallistuen samalla akatemian julkisen ohjelman muotoutumiseen.  

Lue taiteilija Kristin Wikingin kokemuksista Jan van Eyck Academiessa vuosilta 2022-2023 Taideyliopiston alumniblogista (englanniksi)