Ensimmäinen Johanna Ehrnrooth -palkinto kuvataiteilija Priss Niinikoskelle

Taideyliopiston tukisäätiön Johanna Ehrnrooth -palkinto jaetaan tänä keväänä ensimmäistä kertaa Kuvataideakatemian Kuvan kevät -maisterinäyttelyyn osallistuvalle taiteilijalle. 10 000 euron palkinnon saa Priss Niinikoski, jonka teoksissa risteytyvät ennakkoluulottomasti eri taidelajien perinteet.

Petri Summanen

Taideyliopiston tukisäätiön myöntämän uuden kuvataidepalkinnon tarkoituksena on tukea nuorten kuvataiteilijoiden opintojen loppuvaiheen ja ammattiuran alun siirtymävaihetta ja kansainvälistymistä. Palkinnon saajaksi valitaan kuvataiteilija, joka on osoittanut kyvykkyyttä ja kiinnostusta kansainvälisen uran luomiseen. Palkintovarat tulevat Taideyliopiston tukisäätiön hallinnoimasta, kuvataiteilija Johanna Ehrnroothin muistolle perustetusta rahastosta.

Palkinnon luovuttivat Priss Niinikoskelle valintalautakunnan puheenjohtaja, Kuvataideakatemian dekaani Leevi Haapala ja Taideyliopiston tukisäätiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Lehtonen 6.5.2024. Valintalautakuntaan kuului heidän lisäkseen professori Hanna Johansson Kuvataideakatemiasta.

”Priss Niinikoski kokoaan lopputyössään hienosti yhteen kuvanveiston, tila- ja kehotaiteen, tekstiilitaiteen ja vaatesuunnittelun perinteitä katsojan aisteja virittäväksi materiaaliseksi ääni-installaatioksi. Niinikoski käyttää taitavasti hyväkseen niin perinteistä käsityötaitoa kuin uutta teknologiaakin ja rakentaa niiden varaan rihmastomaisen, tilaa jännitteisesti virittävän kokonaisuuden”, sanoo dekaani Leevi Haapala.

Haapala pitää Niinikosken tuotantoa kansainvälisesti kiinnostavana.

”Niinikosken työskentelyssä on nykytaiteelle tunnusomaista uusien tekemisen tapojen etsintää, taidelajien ennakkoluulotonta risteyttämistä ja uusien ilmaisumuotojen sovittamista omalle ajallemme erityisiin kysymyksiin ja merkityksiin”, Haapala perustelee.

”Pääsy kansainväliselle taidekentälle on vastavalmistuneelle kuvataiteilijalle vaikeaa. Tunnustuspalkinnon jakamisella Taideyliopiston tukisäätiö haluaa rohkaista uransa alussa olevia taiteilijoita verkostoitumaan ja työskentelemään kansainvälisesti”, iloitsee hallituksen puheenjohtaja Heikki Lehtonen.

Priss Niinikoski on suomalais-ranskalainen taiteilija, joka työskentelee monialaisesti teknologian ja tekstiilien parissa. Hän viimeistelee parhaillaan maisteriopintojaan Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa kuvanveiston opetusalueella. Aiemmin Niinikoski on opiskellut The Royal Academy of Fine Artsissa Antwerpenissa, Belgiassa.

Taideyliopiston tukisäätiö myöntää apurahoja ja palkintoja nuorille taiteilijoille kuvataiteen ja esittävien taiteiden opiskelun ja uran alkuvaiheen tukemiseksi. Tukisäätiön varat kertyvät testamenteista ja lahjoituksista.