Angel Molinos nostaa valokeilaan bassoklarinetin ja sille sävelletyn suomalaisen musiikin

Tohtorintutkinnossaan Molinos tilasi viisi uutta teosta suomalaisilta säveltäjiltä ja kokosi tietoa bassoklarinetin suomalaisesta ohjelmistosta.

Molinosin tohtorintutkintoon sisältyy viiden konsertin sarja ja tutkielma. Hänen päämääränään on ollut pureutua bassoklarinetin luonteeseen. 

”Bassoklarinettia ei enää pidetä vain klarinettiperheen tukisoittimena. Päinvastoin, nykysäveltäjät pitävät sitä itsenäisenä instrumenttina. Yleisön keskuudessa se ei etenkään soolosoittimena ole kuitenkaan kovin tunnettu”, Molinos kertoo.  

Molinos lähestyi tutkinnossaan aihetta monista eri näkökulmista ja tarjosi laajan kuvan modernista bassoklarinetista. Jatkotutkintokonserteissaan hän käsitteli bassoklarinettiohjelmistoa tiettyjen teemojen kautta. Näitä olivat elektronista mediaa käyttävä musiikki, duot muiden soitinten kanssa, bassoklarinetti ja lyömäsoittimet, musiikki useille bassoklarineteille ja musiikki, joka liittyy muihin taiteen aloihin. Tutkielma puolestaan tarjoaa kokonaisvaltaisen katsauksen Suomessa sävellettyyn bassoklarinettimusiikkiin erityisesti esiintyjän näkökulmasta.

Uutta ohjelmistoa klarinetisteille  

Konserttisarjassaan Molinos halusi antaa suomalaisyleisölle mahdollisuuden kokea uusia kansainvälisiä teoksia ja kuulla säveltäjiä, joita harvemmin kuullaan Suomessa. Hänen tohtorintutkintonsa ytimessä on viisi suomalaisilta säveltäjiltä tilattua uutta teosta, jotka saivat ensiesityksensä konserttisarjassa.   

”Suomalaisen ja kansainvälisen musiikin yhdisteleminen antoi minulle mahdollisuuden tarjota laajemman kontekstin niille suomalaisille teoksille, jotka konserteissa esitettiin ja joita käsittelin sitten tarkemmin tutkielmassani. Toivon, että olen pystynyt välittämään osan siitä innostuksesta, jota koin työskennellessäni tämän musiikin parissa. Toivottavasti tämä taiteellinen tutkimus auttaa lisäämään tietoisuutta bassoklarinetista ja sen soolo-ohjelmistosta ja inspiroi esiintyjiä, säveltäjiä, kuulijoita ja kaikkia bassoklarinetin ystäviä.” 

Lisätiedot

Angel Molinos
angel.molinos.bosque@uniarts.fi 

Angel Molinosin taiteellisen tohtorintutkinnon tarkastustilaisuus  

2.12.2023 klo 13 Helsingin Musiikkitalo, Camerata-sali  

  • Tohtorintutkinnon otsikko: Bassoklarinetti soolosoittimena. Fokus suomalaiseen musiikkiin  
  • Tutkinnon taiteelliset osiot arvioinut lautakunta: Harri Mäki (puheenjohtaja), Veli-Matti Puumala, Asko Heiskanen, Ernesto Molinari, Mieko Kanno (lisäjäsenet: Joonatan Rautiola, Timothy Ferchen, Mikko Raasakka)
  • Tutkielman arvioija: Hannu Pohjannoro
  • Kustos: Tuire Kuusi