Helsingin päärautatieaseman kävelytunneli muuttuu kaupunkielämän ja yläpuolella kulkevien junien soittimeksi

Josue Morenon installaatio ”Tunnel piece” värittää työmatkalaisten ja ohikulkijoiden matkaa kolmen kuukauden ajan.

Kuva Tunnel piece -teoksesta

Helsingin päärautatieaseman alla kulkevasta Kaisaniemen puiston ja Elielinaukion välisestä kävelytunnelista tulee marraskuun alussa suuri, kaikuisa soitin. Tunneliin syntyy äänimaailma, joka säestää työmatkalaisten ja ohikulkijoiden jokapäiväistä kulkua vuoden kolmen pimeimmän kuukauden aikana. Marraskuun 2. päivä avautuva, kolme kuukautta kestävä ääni-installaatio Tunnel Piece on osa Josue Morenon Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan valmistelemaa tohtorintutkintoa.   

Morenon installaatio muuttaa Ratapihan alikulkukäytävän lämpimän valon tilaksi, jossa yläpuolisen rataliikenteen aiheuttamat äänet muuttuvat eläväksi ja rytmikkääksi äänimaailmaksi tunnelin sisällä. Teos kuuntelee junalaitureilla syntyviä rytmejä ja seuraa niitä ikään kuin se olisi suuri, hengittävä organismi, joka heijastaa yllä olevaa elämää. Mitä aktiivisempi yhteiskunta on, sitä dynaamisempi äänimaailma tunnelissa on. 

”Ääni on tehokas työkalu paikan tunteen luomiseen, se värittää ja kyllästää tiloja. Uuden tason lisääminen tunneliin muuttaa sen olosuhteita ja nykyinen käsitys tästä tilasta muuttuu”, Moreno kuvailee. 

Kaupunkien äänet heijastavat paluuta normaaliin 

Moreno tarkasteli pitkään tunnelin rytmiä ja sitä, miten se käyttäytyi. Hänelle tunneli näyttäytyy eräänlaisena kaupungin ja yhteiskunnan toiminnan peilinä. Pandemia ja sen asettamat rajoitukset ovat vähentäneet työmatkoja ja muitakin kaupunkikuvaa rytmittäviä seikkoja. Tämä oli havaittavissa erityisesti korona-karanteeniaikana keväällä 2020 ja kesän jälkeen, kun on vähitellen palattu kohti normaalia arkea.  

”Tämän projektin tavoitteena on olla eräänlainen majakka, joka viitoittaa normaalin kaupunkielämän paluuta. Olen kierrellyt tätä tilaa vuosia. Tunsin, että kaupunkilaisena voin tällä teoksella antaa panokseni siihen miten tämä tila, ja Helsinki kokemuksia tarjoavana kaupunkina, nähdään”, Moreno kertoo.  

Installaatio on koettavissa kolmen kuukauden ajan alkaen 2. marraskuuta 2020 ja päättyen 2. helmikuuta 2021. Se on avoinna päivittäin klo 6–21. 

Lisätiedot: 

Josue Moreno
josue.moreno.prieto@uniarts.fi 

Vuonna 2020 tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun Sibelius-Akatemiasta valmistuivat ensimmäiset musiikin tohtorit. Tähän mennessä heitä on valmistunut yli 200. Kansainvälisesti arvostettu ja uraauurtava Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tohtorikoulutus tuottaa ammattilaisia vaativiin taiteen, tutkimuksen ja koulutuksen asiantuntijatehtäviin. Lisätietoja musiikin alan tohtorikoulutuksesta Taideyliopistossa.