Uniarts Fest: Jaakko Arolan sooloprojekti yhdistää puupuhaltimia elektroakustiseen äänimaisemaan

Global Music -koulutusohjelmassa opiskelevaa Jaakko Arolaa kiinnostavat useiden eri kulttuurien puhallinsoittimet. Uniarts Fest on koko Taideyliopiston yhteinen festivaali, jossa nuoret taiteilijat esittelevät osaamistaan. Festivaali järjestetään tänä syksynä ensimmäistä kertaa Sörnäisten kampuksella.

Jaakko Arola

Tänä keväänä kandidaatiksi valmistunut Jaakko Arola soittaa useita eri soittimia. Saksofoni oli nuorempana hänen pääinstrumenttinsa, mutta Sibelius-Akatemiassa hän on keskittynyt erilaisiin puupuhaltimiin. Arola opiskelee Global Music -koulutusohjelmassa, missä instrumentit voi valita vapaasti.

”Länsimaisten puhallinsoittimien lisäksi olen tutustunut laajasti monenlaisiin perinnesoittimiin eri puolilta maailmaa, ja tutkin puupuhaltimien monia mahdollisuuksia. Sooloprojektissani yhdistän soittimia elektroakustiseen äänimaailmaan, ja käytän esityksissäni efektipedaaleja ja luonnossa äänitettyjä kenttä-äänitteitä. Käytän esimerkiksi looperia, jonka avulla luotu elementti toistuu esityksessä. Tämä yhden tai useamman elementin toistuvuus luo kappaleeseen rakenteen ja kaaren”, Arola kertoo.

Häntä kiinnostaa monen kulttuurin musiikkiperinne.

”Soitan saksofonia, huilua, bassoklarinettia ja monenlaisia perinnesoittimia. Sooloprojektissani en kuitenkaan soita soittimia varsinaisten traditioiden mukaisesti vaan käytän niitä inspiraationa erilaisille soittotavoille. Saan vaikutteita myös esimerkiksi rock-musiikista ja elektroakustisesta improvisaatiosta.”, Arola kertoo.

”Viime aikoina olen perehtynyt esimerkiksi arabialaiseen ney-huiluun, japanilaiseen shakuhachiin ja intialaiseen bansurihuiluun. On hienoa, että etänä voi opiskella instrumentteja, joihin ei välttämättä muuten saisi opetusta Suomessa. Sain esimerkiksi etäyhteydellä opetusta intialaiselta opettajalta bansurihuilun soitossa. Global Music tarjoaa mahdollisuuksia myös opiskelijavaihtoon ja opintomatkoihin, ja ulkomailla opiskelu kiinnostaa minua kovasti.”

Uniarts Festissä omia sävellyksiä ja improvisaatiota

Uniarts Fest -festivaalilla Arola pitää puolen tunnin soolokonsertin, jossa hän esittää omia sävellyksiään ja improvisaatiota.

”Puupuhaltimilla voi luoda laajan kirjon soundeja, ja yhdistän niitä elektroakustisin keinoin luotuihin ääniin. Luonto on itselleni todella läheinen, ja äänitän metsässä tai veden äärellä kävellessäni kiinnostavia ääniä ja äänimaisemaa. Teoksissani luonnon äänet ovat usein pitkäkestoisesti mukana, ja luon uusia kerroksia niiden päälle. Suunnittelen teokselle kaaren, ja improvisaatio sulautuu osaksi sävellystäni”, Arola kuvailee.

Hän rakentaa itse osan soittimista.

”Soitinrakentamiseen tutustuin soittimien rakennetta tarkastelemalla. Perinteiset puupuhaltimet ovat usein yksinkertaisempia mekanismiltaan kuin länsimaiset orkesterisoittimet. Olen osallistunut soitinrakennuskursseille ja käyttänyt Sibelius-Akatemian soitinverstasta. Olen myös modifioinut bassoklarinettiani esimerkiksi kontaktimikrofoneilla ja rakentamalla uuden suukappaleen, joka muuttaa klarinetin äänen enemmän huilumaiseksi.”

Taidealojen välistä yhteistyötä

Arola odottaa näkevänsä Uniarts Festin aikana taidealojen välistä yhteistyötä.

”Akatemioiden yhteiset projektit ovat kiinnostavia, koska niissä tapaa muiden alojen edustajia, jotka tulevat eri lähtökohdista. Olen työskennellyt opintojen ulkopuolella esimerkiksi teatteriesityksissä, ja tehnyt yhteistyötä tanssitaiteilijoiden ja kuvataiteilijoiden kanssa. Festivaaleilla on paljon nähtävää, ja aion mennä katsomaan useita esityksiä”, Arola sanoo. 

Esitysaika festivaalilla

Jaakko Arola lauantaina 17.9.2022 Taideyliopiston Sörnäisten kampuksen Torilla klo 14.30.

Arola esiintyy myös Kata e Mais -yhtyeessä Myllyn kattoterassilla klo 18.00.

Videolla Jaakko Arola soittaa modifioitua bassoklarinettia.

Historian neljäs taidefestivaali

Taideyliopiston yhteinen taidefestivaali järjestettiin ensimmäisen kerran Musiikkitalossa kesäkuussa 2019 nimellä Feel Helsinki, ja se houkutteli paikalle yli 5500 kävijää. Koronapandemian aikana tapahtuma on järjestetty osin Musiikkitalossa ja osin virtuaalisesti. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään ensimmäisen kerran Taideyliopiston toisella kampuksella Sörnäisissä ja nimi vaihtuu Uniarts Festiksi.

Teksti: Päivi Brink