Tutustu mestarikurssin opiskelijaduoon: sopraano Virva Puumala ja pianisti Jussi Littunen

Viime viikolla laulumusiikin opiskelijamme uppoutuivat sopraano Anu Komsin ja pianisti Pia Värrin mestarikurssilla Kaija Saariahon säveltämiin lauluihin. Tässä yhden mestarikurssille osallistuneen opiskelijaduomme, laulaja Virva Puumalan ja pianisti Jussi Littusen, ajatuksia taiteilijuudesta, oppimisesta ja unelmista.

Nuori mies ja nuori nainen flyygelin takana
Jussi Littunen ja Virva Puumala

Kuvaile taiteilijaminääsi viidellä sanalla

Virva Puumala: Väylä omaan sisimpään sekä tuntoihin

Jussi Littunen: Utelias, innokas, sosiaalinen, joskus eksyksissä, kehittyvä

Mikä motivoi ja innosti sinua osallistumaan sopraano Anu Komsin ja pianisti Pia Värrin mestarikurssille?

Virva: Komsin ja Värrin tunnustettu eksperttiys Saariahon musiikin ja ylipäätänsä nykymusiikin suhteen innosti hakemaan kurssille.

Jussi: On tosiaan mielenkiintoista tutustua ja syventyä Kaija Saariahon lauluihin sellaisten opettajien johdolla, joille ohjelmisto on omakohtaisesti hyvin tuttua. On myös hienoa, että meitä opettaa samanaikaisesti sekä laulaja että pianisti. Näin molemmat opiskelijat saavat opetuksesta todella paljon.

Mikä oli kurssin tärkeintä antia sinulle tässä hetkessä?

Virva: Tärkeintä antia tietysti oli saada näihin Saarikoski-lauluihin tulkinnallisia näkökulmia; näihin kun ei ihan vielä ole muodostunut sellaista traditiota kuin esimerkiksi Leino-lauluihin.

Jussi: Kurssi on hienolla tavalla avannut säveltäjän nuottien ja esittäjän tulkinnanvapauden välistä suhdetta, mistä on hyötyä varmasti muunkin modernin ohjelmiston kanssa myöhemmin. On todella mielenkiintoista kuulla myös laulujen taustoista sekä siitä, miten Komsi ja Värri itse ovat näitä kappaleita lähestyneet.

Mikä tekee sinulle Sibelius-Akatemiasta ainutlaatuisen ympäristön oppimiselle ja osaamisen jalostamiselle?

Virva: No esimerkiksi juurikin nämä korkeatasoiset opettajat mestarikursseilla ovat kyllä tosi ainutlaatuista ja hienoa. Saa oppia kansainvälisesti menestyneiltä alansa huipuilta.

Jussi: Sibelius-Akatemiassa tapahtuu paljon, ja talossa opiskelee ja opettaa varsin monipuolinen joukko eri instrumenttien soittajia ja erilaisia taiteilijoita. Se tarjoaa hienoja mahdollisuuksia yhteistyölle, jos on itse aktiivinen. Meillä on myös hyvät tilat työskentelyyn, ja tuntuu, että saamme opiskella Helsingin musiikkielämän keskuksessa.

Mikä on suurin unelmasi?

Virva: Suurin unelma olisi tietysti se, että saisi esiintyä monipuolisena muusikkona monissa erityyppisissä produktioissa ja konserteissa sekä nauttia yhdessä kanssamuusikoiden ja kuulijoiden kanssa musiikin tunteita herättävästä voimasta.

Jussi: Saada soittaa mahdollisimman paljon erilaisten muusikoiden kanssa, ja tietenkin esiintyä elävälle yleisölle pitkän tauon jälkeen. Esiintymiset ovat lopulta opettavaisin tapa kasvaa ja kehittyä muusikkona, eikä paraskaan suoratoisto voi korvata vuorovaikutusta yleisön kanssa.  

* * *

Sopraano Virva Puumala (s. 1990) suorittaa maisterintutkintoa laulumusiikissa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa Soile Isokosken ja Sirkka Parviaisen johdolla. Hän voitti Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut vuonna 2019 ja pianisti Juho Lepistön kanssa Helsinki Lied -kilpailun ensipalkinnon vuonna 2018. Puumala on liedin ohella tulkinnut oopperaa ja oratorioita useiden suomalaisorkestereiden kanssa.

Pianisti Jussi Littunen (s. 1994) opiskelee Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa Ilmo Rannan luokalla. Littunen pyrkii muusikkona monipuolisuuteen ja viihtyy lavalla paremmin yhdessä kuin yksin. Erityisen lähellä hänen sydäntään on yhteistyö laulajien kanssa, ja ohjelmistoaan hän on pyrkinyt rikastamaan myös vähemmälle huomiolle jääneiden suomalaissäveltäjien musiikilla. Jussi on esiintynyt useilla paikkakunnilla Suomessa niin soolosoittajana, lied- ja kamarimuusikkona, orkesterisoittajana kuin ooppera- ja operettituotannoissakin.