Tohtorikoulutettava Lilja Lehmuskallio rohkaisee hakijoita taidejohtamisen, kulttuurituotannon ja kulttuuripolitiikan alueilta hakemaan tohtoriopintoihin

Photo: Sinem Kayacan

Kuka olet ja mitä opiskelet?

Olen Lilja Lehmuskallio, ja teen taidejohtamisen (Arts Management) tohtoriopintoja MuTri-tohtorikoulussa. Näin tiivistetysti, teen väitöskirjaa vähemmistö- ja marginalisoitujen ryhmien asemasta ja representaatioista kansallisesti merkittävissä taideorganisaatioissa.

Mitä muuta teet tohtoriopintojesi ohella?

Vuoden 2023 elokuusta minulla on ollut puolipäiväinen tohtorikoulutettavan paikka Taideyliopistossa, joka on mahdollistanut väitöskirjaprosessiin paneutumisen. Tämä lisäksi toimin luovana tuottajana nykytanssin kentällä pääasiassa viestintä- ja kehitystehtävissä sekä opetan maisteriopiskelijoita taidejohtamisen osastolla.

Mikä on opinnoissasi tällä hetkellä parasta, mikä haasteellisinta?

Parasta juuri nyt on se, että rahoitusta saatuani minulla on aikaa etsiä ja lukea uusinta tutkimusta aiheestani ja pystyn paneutumaan tutkimukseen kunnolla. Pääsin myös kiinnostavaan tohtoriseminaariin mukaan. Haasteellista on oppialani pieni koko Sibelius-Akatemian sisällä: valmiita oman alan tukiopintokokonaisuuksia ei juuri ole ja niiden miettiminen vaatii aikaa. Toivon, että alamme hakijoita tulisi lisää!

Mitä sisältää tyypillinen opiskeluviikkosi?

Tällä hetkellä luen paljon, rakennan tutkimuksen muotoa ja metodeja tarkemmiksi sekä osallistun tohtoriseminaariin. Apurahahakemusten ja seminaariehdotusten kirjoittaminen vie myös paljon aikaa!

Miten kuvailisit tohtorikoulutuksen yhteisöä tällä hetkellä?

En vielä tunne MuTrin yhteisöä kovin laajasti, mutta ne ihmiset keitä olen tavannut, ovat ystävällisiä, uteliaita ja suhtautuvat tutkimusaiheisiinsa hyvin intohimoisesti!

Mitä muistat omasta tohtoriopintojen hakuprosessistasi?

Se on toki hyvin tuoreena mielessä! Valmistuin Sibelius-Akatemian taidejohtamisen maisteriopinnoista joulukuussa 2021, ja deadline tohtoriopintoihin oli jo tammikuun lopussa. Paneuduin tiiviisti tutkimussuunnitelmani tekemiseen, joka jatkoi graduni aihepiiristä. Tuloksia jouduin odottamaan kesäkuulle asti, ja aika tuntui piinaavan pitkältä… Olin tietysti ikionnellinen päästessäni sisään tutkinto-opiskelijaksi ja pääsin jatkamaan tutkimusaiheeni parissa.

Mitä sellaista olisit halunnut tietää tohtoriopinnoista, mitä et ehkä vielä hakuvaiheessa tiennyt?

Olisin halunnut löytää tarkemmin tietoja siitä, keitä muut tutkijat ja tohtoriopiskelijat ovat ja minkälaisia tutkimushankkeita tohtorikouluissa oli meneillään.

Minkälaisia vinkkejä antaisit Sibelius-Akatemian tohtoriopintoihin hakevalle? 

Toivoisin, että tulisi paremmin tunnetuksi, että Sibelius-Akatemiassa voi tehdä muutakin kuin musiikkiin liittyvää tutkimusta, ja haluaisin rohkaista hakijoita taidejohtamisen, kulttuurituotannon ja kulttuuripolitiikan alueilta hakemaan tohtoriopintoihin! Vinkkaan myös siitä, että on mahdollista tehdä kursseja muissakin Taideyliopiston akatemioissa; Teatterikorkeakoulussa tai Kuvataideakatemiassa.

Seuraava hakuaika Sibelius-Akatemian tohtoriopintoihin on tammikuussa 2024.
20.11.2023 voit tulla keskustelemaan ja kuulemaan tohtorikoulutukseen hakemisesta Zoomissa.