Näyttelijäopiskelijoille vapaus ja itseilmaisu vakituista työtä tärkeämpää, sanoo selvitys
Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ja Teatterin Tiedotuskeskus TINFOn tuore Todellisuuksia ja tulevaisuuksia -selvitys kuvaa näyttelijäntyön murrosta ja työurien pirstaloitumista sekä parhaillaan opiskelevien odotuksia tulevaisuudelta. Selvitykseen vastasi 81 näyttelijää ja 48 nykyisin näyttelijäksi opiskelevaa. Selvityksen tarkempia tuloksia esitellään Helsingissä maanantaina 26. marraskuuta.

Todellisuuksia ja tulevaisuuksia -selvityksen mukaan näyttelijöiksi valmistuneet etsivät itseohjautuvasti uudenlaisia tapoja hyödyntää asiantuntijuuttaan yli ammattirajojen. Iso osa näyttelijöistä on freelancereita, eikä vakituinen palkkatyö ole pitkään aikaan ollut tyypillisin työskentelytapa. Freelancerius ei kuitenkaan välttämättä tarkoita katkoksia työuralla, sillä lähes puolet vastaajista (46,9 %) katsoi, että oma työura on ollut yhtäjaksoinen monista eri työnantajista ja erilaisista projekteista huolimatta. Lähes 70 prosentilla vastaajista (69,1 %) on ollut yhtenäinen työura, kun kokonaisuudessa huomioidaan myös yhtäjaksoisesti saman työnantajan palveluksessa olleet, yrittäjänä̈ toimivat ja muilla tavoin työllistyneet.
Selvityksen mukaan kaupunginteatteriverkosto on näyttelijöiden merkittävin työllistäjä valtionosuusjärjestelmän piirissä olevien teatterien kustannussäästöistä huolimatta. Vastaajista 43,2 prosenttia kertoi työskentelevänsä kaupunginteattereissa ja vastaavissa paljon, ja noin viidennes sanoi työskentelevänsä niissä jonkin verran. Parhaillaan näyttelijäksi opiskelevat eivät kuitenkaan ole kovin kiinnostuneita kaupunginteattereissa työskentelystä. Opiskelijoita kiinnostaa eniten työskentely ryhmämuotoisissa ja muissa ammattiteattereissa sekä produktiokohtaisissa tai muissa ryhmissä. Myös elokuvissa työskentely kiinnostaa: opiskelijavastaajista yli 90 prosenttia kertoi elokuvissa työskentelyn kiinnostavan paljon tai erittäin paljon. Elokuvat tarjoavat kuitenkin nykyisin työtä vain hyvin harvalle, sillä vain 10 prosenttia näyttelijäksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta valmistuneista kertoi työskennelleensä paljon elokuvien parissa.
Selvityksessä kartoitettiin myös näyttelijäopiskelijoiden motivaatiotekijöitä. Turvattua työpaikkaa ei pidetä tärkeänä motivaation kannalta, sen sijaan motivoitumisessa korostuvat näyttelijäntyön tarjoama mahdollisuus itseilmaisuun, yksilöllisyyteen ja vapauteen sekä yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.
Selvitys laadittiin kahden kyselyn pohjalta, joista ensimmäisen vastaajina oli 81 Teatterikorkeakoulun suomenkielisen näyttelijänkoulutuksen alumnia (opinnot aloitettu vuonna 2001 tai sen jälkeen). Toisen kyselyn vastaajina oli 48 koulutusohjelmassa parhaillaan opiskelevaa. Vastaajista 43,2 prosenttia oli miehiä ja 55,6 prosenttia naisia.