Lau­lun ra­kas­ta­jan tes­ta­ment­ti – Pau­la Leh­to­vir­ta tes­ta­ment­ta­si omai­suu­ten­sa Si­be­lius-Aka­te­mian tu­ki­sää­tiöl­le

Oopperalaulua rakastanut Paula Lehtovirta (1921-2021) testamenttasi koko omaisuutensa Sibelius-Akatemian tukisäätiölle. Lehtovirran perintö elää nyt hänen nimeään kantavana laulutaiteen opintojen tukirahastona.

Kolme oopperalaulajaa esittää Mozartin Taikahuilua.
Uupi Tirronen

Paula Lehtovirran ystävä Saara Tapaninen muistelee, kuinka he tapasivat Lehtovirran kanssa toisensa ensimmäisen kerran Kuusankoskella vuonna 1983. Lehtovirta tunnettiin Kymiyhtiön klubiravintola Koskelan tarmokkaana johtajana, ja Tapaninen oli töissä Valion suurkeittiöpuolella Kouvolassa.

“Paula oli vastannut Kymiyhtiön 100-vuotisjuhlien lounastarjoiluista, joissa kutsuvieraita oli presidentti Kekkosen lisäksi ollut yli 7 000 ja pöytiäkin jonossa kahden kilometrin verran.”

Saarasta ja Paulasta tuli ensin työkaverit. Ystävät heistä tuli vasta Kymin sinfoniaorkesterin konserttisalissa Kouvolassa.

“Törmäsin Paulaan Kymin sinfoniaorkesterin konsertissa. Koska meillä oli yhteinen matka ja Paula ei ajanut autoa, aloimme kulkea yhdessä autollani. Kaksi kertaa kuukaudessa, kuuntelimme kaikki konsertit vuosien ajan.”

Lehtovirta oli itsekin laulaja. Hän oli saanut Tampereella laulutunteja mezzosopraano Antonietta Toinilta, joka oli ensimmäinen suomalainen Milanon La Scalassa esiintynyt sopraano. Lehtovirta lauloi ensikonserttinsa alttona vuonna 1956, mutta ei jatkanut esiintymistä.

“Paula jännitti esiintymistä niin paljon, ettei hän pystynyt, ei halunnut. Hän ei oikeastaan laulanut tuon kerran jälkeen. Ei edes kuoroissa. Sitäkin palavammin hän nautti muiden laulusta.”

Lehtovirta ystävystyi myös Toinin kanssa ja he kiersivät oopperan perässä ympäri Eurooppaa. Tapanisella on rakkaita muistoja Paulan kanssa Savonlinnan oopperajuhlilta.

“Saatoimme olla viikon ja kuuntelimme hyvää musiikkia. Syötiin mansikoita, katsottiin samaakin oopperaa useina eri päivinä, jokainen esitys kun on erilainen.”

Apurahoja laulun opiskelijoille

Paula Lehtovirta kuoli lähes 100-vuotiaana kesäkuussa 2021. Hautajaisissa oli Tapanisen lisäksi ainoastaan Lehtovirran naapurit. Kanttori lauloi.

Lehtovirta testamenttasi koko omaisuutensa Sibelius-Akatemian tukisäätiölle ja määräsi tahdokseen, että rahat käytettäisiin laulutaiteen opiskeluun. Sibelius-Akatemian tukisäätiöön perustettiin maaliskuussa 2022 lahjoittajan nimikkorahasto, Paula Lehtovirran rahasto. Rahastosta jaetaan ensimmäiset apurahat Sibelius-Akatemian laulun opiskelijoille keväällä 2023.

Tapaninen muistaa, miten Lehtovirta päätyi testamenttilahjoitukseen Taideyliopistolle.

“Hän oli miettinyt eri mahdollisuuksia ja kysyi mielipidettäni. Kysyin häneltä takaisin, että Paula, mitä olet kaikkein eniten rakastanut, mikä on sinulle tuottanut iloa? Hän vastasi, että laulu. Ja minä sanoin, että lahjoita sitten Sibelius-Akatemialle, siellähän niitä laulajia koulutetaan. Tähän ajatukseen hän tykästyi.”

Kysyin häneltä, mitä olet kaikkein eniten rakastanut, mikä on sinulle tuottanut iloa. Hän vastasi, että laulu.

Saara Tapaninen Lahjoittajan ystävä